Zdrava koža je dobro navlažena koža

Če ima koža dovolj vlage, je bolj elastična, gube pa so manj vidne, zato je obraz videti bolj svež in mladosten.

Koža je naš največji organ, ki ima veliko funkcij – pomaga nam odstraniti toksine, uravnava temperaturo in nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi iz okolja. Kot vsi drugi organi je tudi naša koža sestavljena iz več vrst celic, ki potrebujejo zadostno količino vode za to, da dobro delujejo.1

Vzroki za dehidrirano kožo

Koža je lahko suha zaradi več vzrokov, kot so: 
•    dejavniki iz okolja (suh zrak, centralno ogrevanje v hladnih mesecih)
•    nezadostno pitje vode 
•    izpostavljenost sončnim žarkom
•    nepravilna prehrana 
•    uporaba neprimerne kozmetike

Dehidrirana, izsušena koža je manj odporna na dejavnike iz okolja (npr. na temperaturne spremembe) ter manj sposobna odstraniti toksine in škodljive mikroorganizme. Je bolj nagnjena k nastanku gub in obraznih linij zaradi skrčenosti celic v zgornjih plasteh kože. Odmrle celice na površini kože slabo odbijajo svetlobo, zato je polt videti pusta in nezdrava.

Zadostna navlaženost kože vpliva tudi na izločanje olja – dehidrirana koža proizvaja večje količine olja, da nadomesti premajhne količine vlage. Veliko ljudi meni, da bodo težave z mastno kožo odpravili z agresivnimi sredstvi za obraz in da je rešitev v tem, da kožo še dodatno izsušijo. Ne zavedajo pa se, da s tem ustvarjajo obratni učinek in da se bo koža na tak način še bolj mastila.

Dobro navlažena koža je torej pogoj za zdravo in sijočo kožo. Če ima koža dovolj vlage, je bolj elastična, gube pa so manj vidne, zato je obraz videti bolj svež in mladosten.

Kako do dobro navlažene kože?

Poleg zadostnega vnosa vode in zdrave prehrane, bogate z vitamini in minerali, je za dobro navlaženo kožo ključna tudi kakovostna nega. Če želimo, da bo naša koža dobro navlažena, moramo izbrati kreme z vlažilnimi sestavinami, kot so:

  • ceramidi
  • glicerol
  • hialuronska kislina

Zdrava in mlada koža že sama po sebi vsebuje sestavine, ki ji pomagajo pri zadrževanju vode in tudi pri obnavljanju povrhnjice ter boju proti škodljivim dejavnikom iz okolja – ceramidi so ena izmed teh sestavin. Njihovo ime izhaja iz latinske besede cera, ki pomeni vosek. Ceramidi so kemijsko namreč voskaste maščobne molekule oz. lipidi. Če naši koži primanjkuje ceramidov, je kožna bariera poškodovana, kar se kaže v obliki suhosti, luščenja in rdečice.

Tudi glicerol je naravno del naše kože, in sicer naravnega vlažilnega faktorja (NMF) kože. Kaj točno je NMF? Pod tem imenom se nahajajo naravno prisotne snovi v naši koži, ki vplivajo na stopnjo vlažnosti in so sposobne vezati velike količine vode – to so npr. aminokisline, laktati in pa že omenjeni glicerol.2

Eden izmed najboljših vlažilcev pa je zagotovo hialuronska kislina – tudi to naše telo samo proizvaja in je naravna sestavina naše kože. Z leti se njena količina zmanjšuje, za kar je delno odgovoren biološki proces staranja, delno pa urbani način življenja. Hialuronska kislina nase veže velike količine vode in sodeluje pri prinašanju hranilnih snovi celicam, vključena pa je tudi v proces ustvarjanja kolagena.

Če torej želite zdravo in dobro navlaženo kožo, krema s hialuronsko kislino ne sme manjkati v vašem dnevnem ritualu!

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!