Hialuronska kislina ima ključno funkcijo pri mladostnem videzu kože

Vse o hialuronski kislini

Hialuronska kislina je naravna sestavina, ki se neprestano tvori v našem telesu in ima številne pomembne vloge. Ravno slednja ima ključno funkcijo pri ohranjanju mladostnega videza kože, in sicer skrbi za primerno vlažnost tkiv. Z uporabo raznih izdelkov lahko tudi sami poskrbimo za povečano količino hialuronske kisline v koži. Še posebej suha in zgubana koža jo namreč potrebuje.

Hialuronska kislina – naravna vlažilna učinkovina v našem telesu

Hialuronska kislina ali hialuronan je polimerna sladkorna molekula, ki se naravno nahaja v človeškem telesu, kjer ima številne pomembne vloge. Ima sposobnost vezave velike količine vode in je pomembna sestavina medceličnine. V človeškem telesu je v povprečju 15 gramov hialuronske kisline, ki se neprestano razgraja ter ponovno nastaja in se tako obnavlja. Najpomembnejša funkcija hialuronske kisline je, da zadržuje vodo in tako kontrolira vlažnost tkiv. Največ jo najdemo v koži, kjer se nahaja skoraj polovica vse hialuronske kisline, ki je prisotna v telesu. V večjih količinah jo najdemo tudi v sinovialni tekočini, ki je potrebna za delovanje sklepov, in očesni tekočini, kjer vlaži očesno zrklo.

Hialuronska kislina in koža

Zadrževanje vode in primerna vlažnost kože, ki ju zagotavlja hialuronska kislina, sta zelo pomembni za vzdrževanje mladostnega videza kože. Staranje kože je kompleksen proces, ki ga strokovnjaki še ne razumejo natančno, so pa ugotovili, da je pri tem procesu hialuronska kislina eden izmed ključnih dejavnikov.1 S primerno navlaženostjo kože dosežemo, da je ta napeta, prožna in sijoča, za to pa je potrebna zadostna količina hialuronske kisline. S staranjem se v zgornji plasti kože – vrhnjici zmanjšuje količina nastale hialuronske kisline, hkrati pa nastajajo molekule, ki so krajše in zato lahko zadržijo manj vode. Poleg staranja zmanjšujejo količino hialuronske kisline v koži tudi ultravijolično sevanje, tobak in drugi škodljivi vplivi stresa in okolja. Obstajajo mnogi izdelki, s katerimi lahko povečamo količino razpoložljive hialuronske kisline, ki se lahko vgradi v kožo.

Pridobivanje hialuronske kisline

Hialuronsko kislino za industrijske namene lahko pridobivamo iz živalskih tkiv ali s procesom bakterijske fermentacije. Ekstrakcija iz živalskih tkiv je bila prva metoda za pridobivanje hialuronske kisline. Prvič so jo izolirali leta 1930 iz steklovine očesa, danes pa je najpogostejša ekstrakcija iz petelinjega grebena. Proizvajanje hialuronske kisline z bakterijsko fermentacijo je nekoliko mlajši postopek, s katerim lahko na bolj enostaven in kontroliran način proizvedemo večje količine hialuronske kisline kot z ekstrakcijo iz tkiv. Zato je bakterijska fermentacija trenutno najpomembnejši vir za pridobivanje hialuronske kisline za industrijsko rabo.2

Hialuronska kislina za mladosten videz

Zmanjšanje količine hialuronske kisline v koži se navzven kaže kot suha in zgubana koža. Zato obstajajo mnogi izdelki s hialuronsko kislino, ki pomagajo izboljšati navlaženost in napetost kože. Hialuronsko kislino lahko uživamo na primer v kapsulah ali jo nanašamo na kožo. Če hialuronsko kislino zaužijemo, se v prebavnem traktu absorbira in se glede na potrebe razporedi po telesu. Del zaužite hialuronske kisline pride do kože, kjer se posledično še dodatno spodbudi nastajanje nove hialuronske kisline.3

Viri:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4754297/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25014997
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25877232
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17716251
6. https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
7. www.ffa.uni-lj.si/fileadmin/datoteke/Knjiznica/diplome/2015/Kravos_Klara_dipl_nal_2015.pdf

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!