4 koraki pri izbiri popolne kreme za obraz!

Izbira popolne kreme je danes v poplavi vseh kozmetičnih izdelkov pravi projekt, ki lahko vzame veliko časa, predvsem pa denarja.

Naša koža nelagodno prenaša uporabo neprimernih izdelkov in se na njihovo uporabo pogosto odzove z aknami ali preobčutljivostnimi reakcijami. Poleg tega je vsaka koža svojevrstna in ima specifične potrebe - krema, ki jo obožuje vaš najboljši prijatelj, vam morda sploh ne ustreza. Če se želite takšnim neprijetnostim izogniti in čim prej najti kremo, ki bo všeč vaši koži, upoštevajte spodnje nasvete!

1. Pri izbiri kreme ne pozabite na svoj tip kože.

Tip kože je eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov, kadar izbiramo kremo. Poznamo 4 glavne tipe kože:

  • suh tip kože
  • normalen tip kože
  • mešan tip kože
  • masten tip kože

Tipi kože se med seboj razlikujejo po količini proizvedenega sebuma; pri tem je normalna koža uravnotežena (ne premastna in ne presuha), mastna koža proizvaja preveč sebuma, suha pa ga proizvaja premalo, kar vodi v pomanjkanje lipidov. Lipidi preprečujejo izgubo vlage iz kože in jo ščitijo pred zunanjimi dejavniki. Tipi kože se med seboj razlikujejo tudi po svojih potrebah.

Suha koža je vrsta oz. tip kože, ki ji v osnovi primanjkuje maščobe, izsušena koža pa je stanje kože, ki mu primanjkuje vlage. Več o izsušeni koži si lahko preberete v našem članku »Zdrava koža je dobro navlažena koža«.  

Suha koža zaradi pomanjkanja maščob potrebuje nego s kremami, ki so bogate s sestavinami, kot so rastlinska olja in masla (na primer jojobino, arganovo in kokosovo olje ter karitejevo maslo), ceramidi in skvalen. Te sestavine bodo poleg nege kožo tudi nahranile. Izsušena koža pa potrebuje vlago, torej kreme z visoko vsebnostjo vlažilnih sestavin.

Pri izbiri kreme je zato zelo pomembno, da poznate svoj tip kože – če boste namreč zmotno mislili, da je vaša koža suha (v resnici pa je le izsušena) in posegli po kremah, bogatih z olji, si lahko po nepotrebnem zamašite pore in pridelate goro mozoljev.

Ne pozabite: tudi drugi tipi kože (normalen, mešan in masten) potrebujejo vlago. Koža teh tipov bo najbolj zadovoljna z lahko, vlažilno kremo, ki ne bo vsebovala olj in kože še dodatno mastila.

2. Odločite se, kakšen učinek želite doseči na koži.

Ali želite v prvi vrsti kožo navlažiti, nahraniti ali upočasniti njeno staranje? Ali želite kremo, ki vam bo pomagala v boju proti mozoljem, ali želite kremo, ki bo zmanjšala vaše pigmentne madeže? Vse to so vprašanja, ki si jih morate zastaviti pri izbiri kreme.

Najpogosteje smo ženske na lovu za tisto eno pravo kremo za obraz, po kateri bo naša koža videti navlažena, sijoča in zdrava! Vsaka koža ima različne potrebe in se tako različno odziva na sestavine. Vendar lahko z gotovostjo trdimo, da bi krema s hialuronsko kislino morala biti na kozmetični polici vsake ženske. Hialuronska kislina je namreč tista univerzalna sestavina, ki kožo navlaži in poživi ter poskrbi za svež videz kože.

3. Uporabite dnevno in nočno kremo.

Ženske veliko časa pri negi obraza posvečamo tudi temu, kako prikriti znake staranja in se znebiti gubic. Ena od vse bolj priljubljenih sestavin v kozmetičnih izdelkih za zrelo kožo je zagotovo retinol. Retinol je derivat vitamina A in je zelo učinkovit v boju proti staranju kože.


Če torej želite uporabljati kremo z retinolom, morate vedeti, da je tako kremo treba nanesti zvečer, čez dan pa zaščitni faktor – retinol namreč tanjša povrhnjico kože, ki je zato bolj dovzetna za poškodbe, ki jih povzroča UV sevanje. V tem primeru torej potrebujete dve kremi – dnevno in nočno. Dve različni kremi potrebujete tudi tisti, ki želite bolj bogato, hranljivo nočno nego in lahko, vlažilno kremo, ki bo idealna podlaga za nanos ličil.

Nič pa ni narobe s tem, da uporabljate enako kremo zjutraj in zvečer – še posebej pri občutljivi koži velikokrat drži rek manj je več. Zato ne skrbite: vaša koža bo povsem zadovoljna tudi z eno samo kremo!

4. Izobrazite se o kozmetičnih sestavinah.

Še zadnji nasvet: pri nakupu kreme se poglobite v seznam sestavin. Če imate občutljivo kožo, vam kreme z visoko vsebnostjo parfuma ali eteričnih olj zagotovo ne bodo ustrezale. Prav tako bodite pozorni tudi pri konzervansih – nekateri so namreč povzročitelji alergij in dermatitisa.1 Če pa je vaša koža mastna in nagnjena k mozoljem, se izogibajte komedogenim sestavinam, ki mašijo pore in vplivajo na nastanek nečistoč na koži.

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

Viri:

  1. https://dermnetnz.org/topics/contact-allergy-to-preservatives/

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!