Staranje in nega kože v različnih starostnih obdobjih

Ne glede na starost ne smemo pozabiti na tri ključne korake pri negi kože – čiščenje, eksfoliacijo in vlaženje.

Za čiščenje uporabljamo nežna čistila, ki kože ne izsušijo in razdražijo. Pri suhem tipu kože je bolje uporabiti čistilno mleko, ki bo kožo tudi negovalo, pri drugih tipih kože pa gel ali peno. Če uporabljate veliko ličil, je smiselno, da se držite metode dvojnega čiščenja: odstranite ličila z oljem ali mlekom in nato obraz očistite še z gelom ali peno. Tako boste zagotovo odstranili vse ostanke ličil in nečistoč s kože.

Eksfoliacijo oz. naravni proces luščenja kože lahko pospešimo z različnimi vrstami pilingov – če redno odstranjujemo odmrle celice s površine kože, se bodo tudi kreme bolj vpile in posledično bolje učinkovale. Če imate občutljivo kožo, raje uporabite blage encimske pilinge, ki vaše kože ne bodo še dodatno razdražili ali poškodovali.

Navsezadnje pa moramo na kožo po čiščenju vedno nanesti tudi vlažilno kremo.

Seveda skrivnost lepe in sveže kože ni samo v negi – to, kar vnašamo vase, se zagotovo odraža tudi na našem obrazu.

V dvajsetih letih

Pri dvajsetih se nam koža malce umirja od hormonov in iz mastnega tipa prehaja v bolj suhega. To je za tiste, ki so se borili s problematično kožo, izvrstna novica. Po drugi strani pa se s tem, ko koža postaja bolj suha, začenja tudi proces nastajanja gubic. Pozna dvajseta so leta, pri katerih je pametno začeti v svojo nego vnašati različne antioksidante (vitamin C) in vlažilna sredstva (hialuronska kislina, ekstrakt aloe vere); ti bodo poskrbeli, da bo koža kar najdlje videti mladostno in sveže. Že v teh letih se začne v našem telesu zmanjševati nastajanje lastnega kolagena,1 zato ga je smiselno dodajati tako v obliki prehranskih dopolnil kot tudi uporabljati kreme, ki spodbujajo njegov nastanek 

V tridesetih letih

Pri tridesetih se na koži že začnejo pojavljati drobne gubice, predvsem okoli ust in oči. V tem starostnem obdobju je priporočljivo uporabljati vlažilno kremo ali gel za okoli oči (če imate suhi tip kože, vam bodo bolj ustrezale bogate teksture) – pazite, da produkte okoli oči vedno nanašate zelo nežno in kože ne vlečete. Trideseta so leta, ko se na naši koži začenjajo kazati posledice vplivov iz okolja, kot so sončni žarki, kajenje in čezmerno pitje alkohola, slaba prehrana in nepravilna nega kože. Poleg manjše proizvodnje kolagena se znižuje tudi raven hialuronske kisline v telesu, ki je nujna za zdravo in navlaženo kožo. V tem starostnem obdobju je smiselno začeti uporabljati kreme, ki vsebujejo aminokisline, kot je arginin, ki še dodatno spodbujajo nastanek kolagena.2

V štiridesetih letih

Pri štiridesetih so na koži večine žensk (razen pri tistih srečnicah z dobro gensko zasnovo) gubice že dobro vidne. Manj je elastina, zato naša koža začenja izgubljati tudi svojo prožnost. V tem obdobju poleg hialurona in snovi, ki spodbujajo nastanek kolagena, pridejo v poštev razni rastlinski izvlečki, ki vsebujejo obilico nutrientov in antioksidantov (npr. Chondrus Crispus Extract – ekstrakt rdeče alge), ter hidrolizirani proteini. Hidrolizirani proteini iz pšenice v kremah delujejo kot vlažilci, saj izboljšujejo njeno hidratacijo, tako da jo naredijo mehko in gladko.

V petdesetih letih

Pri petdesetih na dodatne spremembe na koži vpliva učinek gravitacije – predvsem na ličnicah koža začenja izgubljati svoj volumen, je manj čvrsta, gubice pa so bolj poglobljene. Poleg tega se v tem obdobju spremeni hormonsko ravnovesje v ženskem telesu, ki zagotovo vpliva tudi na videz same kože. Poleg že opisanih sestavin, ki učinkujejo proti staranju, je smiselna še uporaba bogatejših krem, ki vsebujejo sestavine, kot so karitejevo maslo in naravna olja.

Vsi vemo, da je v življenju boljša preventiva kot kurativa, in pri tem skrb za zdravje in dober videz naše kože ni izjema.

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

Viri:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213755/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351609/

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!