Z zdravo prehrano proti prezgodnjemu staranju kože

Vse o koži

Koža je naš največji organ in kot tak opravlja celo vrsto izredno pomembnih nalog – ščiti nas pred zunanjimi dejavniki, sodeluje pri uravnavanju temperature, varuje nas pred vdorom virusov in bakterij ter ima funkcijo bariere, ki preprečuje izhlapevanje vode.

Kot na vse druge organe v našem telesu tudi na kožo vplivajo številni dejavniki. Te lahko razdelimo v dve skupini:

  • notranji (endogeni) dejavniki
  • zunanji (eksogeni) dejavniki

Na notranje dejavnike stežka vplivamo, saj vključujejo genetiko, delovanje hormonov in nekatere bolezni, kot je na primer diabetes. Genetika med drugim določa biološko staranje kože in tip kože.

Na zunanje dejavnike pa lahko vplivamo. Bolj podrobno se jim bomo posvetili pozneje – najprej se lotimo biološkega procesa staranja kože, da nam bo jasno, kaj se v koži z leti sploh dogaja.

Biološko staranje kože

Po 25. letu se metabolizem kože in presnova v celicah upočasnita. Funkcija bariere postaja oslabljena, kar vpliva na povečano izgubo vlage in večjo občutljivost kože.

Kaj se takrat pravzaprav dogaja?

Zunanja (rožena) plast naše kože je sestavljena iz snovi (aminokisline, sečnina, sladkorji itd.), ki jim s skupnim imenom rečemo NMF (Natural Moisturizing Factor oz. naravni vlažilni dejavnik). NMF nase veže vodo in jo zadržuje v roženi plasti kože, skrbi za vlaženje in elastičnost kože ter ohranja uravnovešen pH. Če je raven NMF v naši koži prenizka, to vodi v suho kožo, nastanek gubic in kožnih bolezni (kot sta dermatitis in luskavica). Z biološkim procesom staranja se vrednost NMF v naši koži zmanjšuje.1

Biološko staranje pa ne vpliva samo na NMF, temveč tudi na raven hialurona, ki je ena izmed ključnih sestavin, ko gre za vzdrževanje vlage v koži.

Koža s staranjem tako postaja bolj in bolj suha.

Poleg izgube vlage se s staranjem v koži dogaja še en pomemben proces – izguba kolagena. Dejstvo je, da je kolagen ena izmed najbolj pomembnih sestavin zdrave in lepe kože, saj je odgovoren za njeno elastičnost, čvrstost in gibkost. Študije kažejo, da sinteza kolagena v koži upada za 1 odstotek na leto že od 20. leta, kar vpliva na manjšo prožnost in čvrstost kože. Ob sočasnem upadu količine elastina se poslabša tudi struktura tkiva, kar oslabi strukturo kože in povzroča nastanek gubic.

Bodimo iskreni: biološko staranje kože je žal popolnoma naraven proces, ki se mu ne boste mogli izogniti. Ni pa edini, ki vpliva na manjšo raven hialuronske kisline v koži in na izgubo kolagena.

Drug razlog leži tudi v prezgodnjem staranju kože, na katerega v veliki meri vplivajo zunanji dejavniki, kot so:

  • nepravilna prehrana
  • prekomerno sončenje
  • onesnažen zrak
  • kajenje
  • stres
  • nepravilna nega kože

Zdrava prehrana je torej eden izmed glavnih dejavnikov, ki pomaga proti prezgodnjemu staranju kože. Poleg prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, lahko za svojo kožo od znotraj poskrbimo tudi z jemanjem prehranskih dopolnil. Naša koža namreč hrepeni po vitaminih in mineralih, kot so:

  • Vitamin A

Potreben je za pravilno delovanje kože, hkrati pa jo ščiti pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov ter skrbi za njeno navlaženost in elastičnost.

  • Vitamin C

Je močan antioksidant, ki preprečuje prezgodnje staranje kože in je nujen za nastanek kolagena v telesu.

  • Vitamin E

Upočasnjuje staranje kože in jo ščiti pred škodljivimi prostimi radikali.2

  • B-kompleks

Vitamin B3 preprečuje vnetja in pordelost kože, vitamin B5 pripomore k izboljšanju nečiste kože, vitamin B6 pa uravnana prekrvavljenost kože in izboljša njen tonus.

  • Cink

Cink je mineral, ki sodeluje pri delitvi celic in celjenju ran. Pomaga pri nastanku kolagena in elastina ter omogoča obnovo DNA, blagodejno pa vpliva tudi na akne.

Poleg vnosa vseh potrebnih vitaminov in mineralov nam pri zaviranju staranja kože lahko pomaga tudi kakovostna nega z izdelki, ki bodo kožo navlažili in vzpodbudili nastanek kolagena.

Ker pa je lepota kože pojem, ki ga je treba obravnavati celostno, je pomembno, da se za ohranjanje mladostne, sveže in sijoče kože poskušate držati tudi spodnjih nasvetov:

Prenehajte kaditi.

Že vrabci na vejah čivkajo, da je kajenje škodljivo ne le za našo kožo, temveč za zdravje celotnega telesa. Ima uničujoč vpliv na količine vitamina C in E v telesu ter povzroča pospešeno staranje kože. Zdrava prehrana in kakovostna nega vam ne bosta kaj dosti pomagali, če boste vsak dan skadili še škatlo cigaret – če želite lepo in zdravo kožo, je skrajni čas, da tej slabi razvadi naredite konec.

Pri izpostavljanju soncu uporabljajte zdravo kmečko pamet.

Nobene potrebe ni, da si na kožo panično mažete faktor 50 vsakič, ko iz stanovanja odnesete smeti – prekomerno izpostavljanje soncu sicer negativno vpliva na zdravje kože, vendar ne smemo pozabiti, da je sonce potrebno pri nastanku vitamina D.

Raziskave so pokazale, da ima skoraj 50 % svetovnega prebivalstva nezadostne količine vitamina D – to je glede na to, da gre za enega izmed najpomembnejših vitaminov našega telesa, skrb vzbujajoče. Vitamin D je ključen pri zaščiti kože, sodeluje pri rasti, obnovi in presnovi celic ter zavira staranje kože3, dovolj pa ga boste dobili že z dnevnim izpostavljanjem soncu 10–15 minut.

Ne pozabite tudi na dejstvo, da kreme za sončenje lahko vsebujejo škodljive kemične filtre – nekateri izmed njih prodirajo skozi kožo v krvni obtok.4 Zato se v vročih, sončnih dneh rajši preprosto držite sence in se ne izpostavljajte soncu takrat, ko je najbolj močno, pri uporabi krem za sončenje pa raje posezite po tistih z mineralnimi filtri.

Ne pustite, da vam stres pride do živega.

Vsi vemo, da zgornji stavek večkrat ostane v teoriji kot v praksi. Dejstvo je, da je tempo sodobnega življenja dostikrat kaotičen – ne le za našo psiho, temveč tudi za našo kožo. Stres vpliva na pospešeno staranje kože in na nastanek gub – kortizol, stresni hormon, namreč uničuje kolagen v koži. Bolj kot smo pod stresom, več kortizola naše telo proizvaja.5 Zato je izredno pomembno, da se znamo umiriti in sami sebe razvajati z dejavnostmi, ki nas sproščajo. Rezultat manjšega vpliva stresa ne bo le lepa in sijoča koža, temveč tudi sveža in spočita glava!

Viri:

  1. https://practicaldermatology.com/articles/2012-jul/understanding-the-role-of-natural-moisturizing-factor-in-skin-hydration
  2. https://www.abczdravja.si/hrana/vitamini-za-lepo-kozo/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
  4. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
  5. https://www.theepochtimes.com/the-battle-between-stress-and-collagen_2879913.html

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!