Povrnite svoji koži elastičnost in volumen

Koža je naš največji organ in glavna obramba telesa pred zunanjimi dejavniki, kot so ultravijolična svetloba, okužbe ter kemični in mehanski stres. Vsi ti dejavniki vplivajo na stanje kože in hkrati pospešujejo njeno staranje.

Že od antike je bilo preprečevanje staranja kože izjemno popularno ne le med znanstveniki, temveč tudi med splošno javnostjo. Pri tem jih je predvsem zanimalo, s katerimi snovmi lahko vplivajo na proces staranja.

Koža je naš največji organ in glavna obramba telesa pred zunanjimi dejavniki, kot so ultravijolična svetloba, okužbe ter kemični in mehanski stres. Vsi ti dejavniki vplivajo na stanje kože in hkrati pospešujejo njeno staranje.

Dejavniki, ki poslabšajo stanje kože in pospešijo njeno prezgodnje staranje, so tudi obiski solarijev in napačna uporaba aktivnih sestavin.

Staranje kože poteka prek dveh nepovezanih procesov hkrati:

  • Notranje staranje kože ali kronološko staranje, ki enako vpliva na kožo kot tudi na notranje organe.
  • Zunanje staranje kože ali okoljsko staranje je odvisno od zunanjih dejavnikov, pa tudi kajenja, onesnaženosti okolja, pomanjkanja spanja ter hitre in nezdrave hrane.

Najboljši način za upočasnjevanje zunanjega staranja kože je zdrav življenjski slog, torej zdrava in uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost ter izogibanje soncu in stresu. Prezgodnje staranje kože lahko zavirajo tudi nekatere sestavine v izdelkih za nego kože. Odkrij jih v članku.

Strokovnjaki pa so ugotovili, da je za primerno delovanje kožne pregrade nujna tudi zadostna oskrba z vitamini. 

Vitamin A

Vitamin A se nahaja v različnih oblikah. Retinoidi so ena izmed oblik, med katere spadata tudi retinal in retinol. V naravi najdemo tudi beta-karotene, ki so provitamini, iz katerih v telesu nastane vitamin A. So v maščobi topni antioksidanti, ki postajajo vedno bolj priljubljena aktivna učinkovina v izdelkih za nego kože.

Različne oblike vitamina A imajo zelo podobne vplive na kožo:

  • povečajo elastičnost kože
  • zmanjšajo videz gub
  • spodbujajo obnovo kožnih celic
  • stimulirajo proizvodnjo kolagena
  • zmanjšujejo hiperpigmentacijo in druge poškodbe zaradi izpostavljenosti soncu

Uporabo izdelkov z retinoidi lahko spremljajo nekateri neželeni učinki, ki kožo poškodujejo. Če niste popolnoma prepričane, kako jih dodati v svojo vsakdanjo nego kože, se posvetujte z dermatologom ali vitamin A zaužijte v obliki prehranskih dopolnil. 

Uporaba ali dodajanje katere koli oblike vitamina A se odsvetuje nosečnicam, lahko pa uživajo beta-karotene.

    Antioksidanti so spojine, ki lovijo visoko-reaktivne kisikove molekule ter tako preprečujejo oksidativni stres in prezgodnje staranje.

    Vitamin C

    Vitamin C ali askorbinska kislina je najpomembnejši antioksidant, je topen v vodi in ga najdete predvsem v izdelkih na vodni osnovi. Telo vitamina C ne more samo proizvajati, zato ga moramo v zadostni količini zaužiti s hrano ali prehranskimi dopolnili.

    Vitamin C lahko za nego kože zaužijete ali ga nanesete neposredno na kožo. Najdete ga v kozmetičnih izdelkih za posvetlitev kože, izdelkih proti staranju in izdelkih za zaščito kože pred soncem.

    Vitamin C:

    • spodbuja nastajanje kolagena in preprečuje njegovo razgradnjo
    • se uporablja pri težavah z aknami
    • zavira nastajanje kožnega pigmenta
    • ščiti pred UV-žarki

    Vitamin E

    Vitamin E ali tokoferol je najpomembnejši antioksidant, topen v maščobi, zato ga najdete predvsem v izdelkih na oljni osnovi. Prisoten je v mnogih živilih, kot so morski sadeži, zelena zelenjava, nekateri oreščki in rastlinska olja.

    Antioksidant tokoferol skrbi za zdravo kožo ter podpira delovanje imunskega sistema in celic. Pri negi kože vitamin E deluje kot vlažilec in kot mehčalec.

    Vitamin E tudi:

    • krepi funkcijo kožne pregrade
    • preprečuje poškodbe zaradi UV-žarkov
    • pomirja kožo
    • gladi fine gube, nastale zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi
    • pospešuje celjenje ran

    Vitamin E boste velikokrat našle v izdelkih skupaj z vitaminom C, saj podpirata delovanje drug drugega in še povečata zaščito pred soncem ter preprečujeta prezgodnje staranje kože.

    Vitamine A, C in E lahko najdete v prehranskem dopolnilu Merz Spezial vitaminih za kožo, lase in nohte, s katerimi ne boste le upočasnili staranja kože, temveč boste lahko poskrbeli tudi za sijoče in goste lase ter čvrste nohte.

    Poleg prehranskih dopolnil in izdelkov za nego kože z aktivnimi učinkovinami v različnih starostnih obdobjih, pa v zadnjih letih postajajo vedno bolj priljubljeni tudi pripomočki in tretmaji, ki vas lahko pomladijo ali upočasnijo staranje kože. 

    Obrazna joga in gua sha

    Obrazna joga je naravna alternativa invazivnim postopkom pomlajevanja. Z njo lahko oblikujemo in definiramo obrazne mišice, s čimer naj bi preprečili nastanek gub. Jogi dodajte tudi uporabo pripomočka gua sha, ki izboljša prekrvavitev, spodbuja nastanek kolagena, zmanjša videz gub, podočnjake in rdečico ter sprosti napetost.

    Kemični piling

    Metoda, s katero kemično odstranimo določene plasti kože. Obstaja več vrst pilingov in nekateri že po prvem nanosu opazijo spremembe – gladka koža, manj vidne poškodbe zaradi sonca, odstranjene akne in rdečica, manj opazne gube.

    Kemični piling ima mnogo prednosti, vendar ni primeren za ljudi z občutljivo kožo, saj lahko povzroča srbečico, pekoč občutek, luščenje kože in večjo občutljivost kože na sonce.

    Dermalna polnila

    Med postopkom strokovnjak s tanko iglo v problematično področje vbrizga hialuronsko kislino ali učinkovino, ki spodbuja nastanek kolagena. Polnilo tako izboljša obliko, strukturo in volumen kože. Običajno je učinek dermalnega polnila viden pol leta, nato pa je postopek treba ponoviti.

    Za mnoge so dermalna polnila pri kratkotrajni uporabi učinkovita in brez neželenih učinkov, vendar lahko nekateri uporabniki opazijo otekanje. Sčasoma pa lahko pri dolgotrajni uporabi polnil opazimo oslabljene mišice obraza, glave in vratu. To ima lahko neželene posledice pri požiranju, delovanju glasilk in gibanju oči.

    Botulinski toksin

    Botulinski toksin se vbrizga v obrazne mišice, da prepreči živčne impulze in tako zmanjša mišično dejavnost. To zmanjša ali prepreči nastanek gubic in tako daje videz gladke kože. Učinek botulinskega toksina je kratkotrajen (običajno tri mesece) in zahteva več obiskov strokovnjaka.

    Postopek lahko spremljajo glavoboli, bolečina, otekanje in suhe oči.

    Izdelkov, pripomočkov in postopkov za upočasnitev staranja kože je na trgu že ogromno. Z napredkom v znanosti in tehnologiji ter vedno večjim zanimanjem za primerno nego pa se bo število le še večalo.

    Da bo vaša koža čim dlje naravno mladostna in elastična, jo nahranite od znotraj z Merz Spezial vitamini za kožo, lase in nohte s  popolno kombinacijo 13 vitaminov in mineralov. Edinstvena formula MTS (Micro Targeting System – sistem mikrotargetiranja) tudi poskrbi, da vitamini in minerali v dopolnilu pridejo do najmanjših mikro-kapilar, ki hranijo lase, kožo in nohte.

    Kljub široki izbiri pa ne pozabite, da je staranje povsem normalen pojav, ki vpliva na vsakogar izmed nas. In zapomnite si, lepe ste v vseh starostnih obdobjih!
     

    Viri:

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/pdf/de-4-298.pdf  
    2. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E#functions  
    3. https://www.healthline.com/health/vitamin-e-for-skin#risks  
    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/pdf/de-4-298.pdf   
    5. https://www.healthline.com/health/vitamin-a-for-skin#using-it-safely  
    6. https://www.byrdie.com/vitamin-a-for-skin-5101059  
    7. https://www.researchgate.net/profile/Miracle-Livinus/publication/321269514_The_Anti-aging_Efficacy_of_Antioxidants/links/5fca5b22a6fdcc697bdc0cef/The-Anti-aging-Efficacy-of-Antioxidants.pdf    
    8. https://canadamedlaser.ca/2019/03/25/best-5-anti-aging-treatments/   
    9. https://faceyogamethod.com/how-to-pair-gua-sha-with-face-yoga/  
    10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/   

    Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!