Top 4 sestavine za boj proti staranju kože

Čeprav drži, da je staranje kože povsem naraven proces, ki ga žal ne moremo preprečiti, se v glavah žensk (in tudi moških) poraja vprašanje: kako staranje kože upočasniti?

Večina nas si želi, da bi naša koža ostala večno mlada in brez gubic – staranje kože je ena glavnih težav, s katerimi se soočamo ženske po vsem svetu in na račun katere kozmetična industrija služi zavidljive vsote.

Čeprav drži, da je staranje kože povsem naraven proces, ki ga žal ne moremo preprečiti, se v glavah žensk (in tudi moških) poraja vprašanje: kako staranje kože upočasniti?

Preden odgovorimo na to vprašanje, moramo najprej reči nekaj besed o procesu staranja kože. Lahko ga v grobem razdelimo na dve kategoriji:

  • kronološko (intrinzično) staranje
  • prezgodnje (ekstrinzično) staranje

Na oba procesa vplivajo številni dejavniki. Medtem ko so notranji dejavniki (genetika in hormoni) odgovori za kronološko staranje, so zunanji dejavniki (UV žarki, kajenje, onesnažen zrak, neustrezna prehrana in nega kože) krivi za prezgodnje oz. pospešeno staranje kože.   

Slaba novica je ta, da na notranje dejavnike ne moremo vplivati – kronološko staranje je namreč naraven proces, ki ga ni mogoče ustaviti. To pa ne velja tudi za zunanje dejavnike! Proces prezgodnjega staranja kože lahko z zdravim življenjskim slogom in uporabo sestavin proti staranju (anti-ageing) namreč zaviramo oz. upočasnimo.

Danes bomo torej govorili o štirih sestavinah, ki dokazano zavirajo proces prezgodnjega staranja kože in poskrbijo, da bomo še dolgo videti sveže in mladostno!

1. Kreme z UV zaščito

Že vrabci na vejah čivkajo, kako pomembna je zaščita kože pred UVB in UVA žarki. Ti namreč povzročajo kožnega raka in pospešeno staranje kože. UVA žarki so v nasprotju z UVB žarki prisotni skozi celo leto – tudi takrat, ko je zunaj oblačno. Kar je še huje, je to, da prodirajo skozi okno, tako da smo jim izpostavljeni tudi v zavetju svojega doma (razen če živimo v kleti).

Če smo preveč izpostavljeni UVB žarkom, so na naši koži vidne spremembe (rdečica, sončne opekline), pri UVA žarkih pa ti škodljivi učinki niso vidni takoj in se bodo pokazali šele leta kasneje. Medtem ko so UVB žarki glavni krivec za nastanek kožnega raka, UVA žarki prispevajo k pospešenemu staranju kože, razgradnji kolagena v koži ter nastanku gub in hiperpigmentacij.

Je torej smiselna vsakodnevna uporaba kreme z UV zaščito?

Odgovor je: da.

Kreme z zaščitnim faktorjem vsebujejo UV filtre, ki ščitijo kožo pred UV žarki. Prav tako so v številnih kliničnih študijah potrdili, da redna uporaba sončne kreme upočasni proces prezgodnjega staranja in preprečuje ne le nastanek kožnega raka, temveč tudi nastanek gub.  

2. Retinol

Retinol (vitamin A) spada v skupino kemijskih spojih z imenom retinoidi. Retinoidi so v zadnjih letih (zasluženo) dobili sloves najbolj učinkovitih sestavin v kategoriji kozmetičnih izdelkov proti staranju kože (anti-ageing).

Obstajajo študije, ki trdijo, da retinol na koži povzroča podobne ugodne spremembe kot njegov bližnji sorodnik tretinoin (edina sestavina, ki jo je FDA odobrila za preprečevanje prezgodnjega staranja kože) – izboljšuje teksturo kože, spodbuja ustvarjanje kolagena in zavira nastanek gub.1  

Kljub pozitivnim učinkom retinola na kožo ne smemo pozabiti na to, da je njegova uporaba, tako kot tudi drugih retinoidov, odsvetovana v času nosečnosti. Ker retinoidi tanjšajo vrhnjo plast kože, morate pri njihovi uporabi obvezno poskrbeti za UV zaščito čez dan, v nasprotnem primeru si boste na koži pridelali fotopoškodbe.

Če torej niste noseči in si želite lepe ter mladostne kože, je retinol vaš novi najboljši prijatelj!

3. Vitamin C

Tretja anti-ageing sestavina z zvezdniškim statusom ni nihče drug kot vsem dobro znani vitamin C. Vitamin C je antioksidant, ki posvetli ten kože, sodeluje pri nastanku kolagena in gladi gube2 – je torej sestavina, ki jo brez dvoma želite na svoji kozmetični polički.

Vitamin C ima poleg svojih ugodnih učinkov tudi slabo lastnost – zelo težko ga je zagotoviti v stabilni in učinkoviti obliki, ki kože ne draži. Dobro stabilnost izkazuje v obliki derivatov, kot so askorbil glukozid, askorbil palmitat, magnezijev askorbil fosfat in tetraheksildecil askorbat. Pri izbiri izdelkov bodite zato vedno pozorni na to, pod kakšnim imenom je vitamin C naveden na seznamu sestavin!

Predlog izdelka: Merz Spezial kolagenska krema v obliki inovativne kremaste pene. Le-ta poleg vitamina C vsebuje tudi hidroliziran kolagen in njegove aktivatorje. Ker spodbuja sintezo kolagena, je idealna za boj proti gubicam in izgubi elastičnosti kože obraza.

4. AHA kisline

Zadnje (in zagotovo ne najmanj pomembne) anti-ageing sestavine pa so alfa-hidroksi kisline (AHA). Te kisline lahko poimenujemo tudi »čudežne kisline« – so namreč nepogrešljive pri negi starajoče se kože, saj sodelujejo pri obnovi povrhnjice, spodbujajo sintezo kolagena in povečajo vlažnost kože.3 Glavni (in tudi najbolj široko uporabljeni) predstavnici AHA kislin sta glikolna in mlečna kislina.

Čeprav večina žensk brez težav prenaša AHA kisline v kozmetičnih izdelkih, morajo biti posameznice z občutljivo kožo pri njihovi uporabi pazljive in ne smejo pretiravati z nanosom.

Kot smo videli, imajo sestavine pomembno vlogo v procesu prezgodnjega staranja kože, zato jih je pri nakupu kozmetičnih izdelkov smiselno pregledati in preveriti – nasploh, če želite kakovostne, učinkovite izdelke. Ker je v današnji industrijsko predelani, osiromašeni prehrani zelo težko dobiti zadostne količine vseh nujno potrebnih vitaminov in mineralov, pa je priporočljivo, da nastanek gubic zavirate tudi z rednim jemanjem prehranskih dopolnil za kožo. Saj veste – bolje preventiva kot kurativa!

 

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

Viri:
  1.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/

  2.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027822/

  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027822/

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!