Najslabša in najboljša hrana za lepo kožo

Najslabša in najboljša hrana za lepo kožo

Vsak dan lahko skrbite za nego obraza z najboljšo kozmetiko, a to žal ni dovolj. Pri negi kože ne gre le za to, kar nanesemo nanjo, temveč predvsem za to, kar vnesemo v svoje telo s hrano.

Dobre prehranjevalne navade se pokažejo v obliki bleščeče kože in zdravih las, zato poskrbite, da boste v svoje telo vnašali le kakovostno »gorivo«. Uravnotežena prehrana je ključ do lepe kože ter zdravega telesa in duše.

Poglejmo si, katere hrane bi se bilo dobro izogniti, če želite imeti lepo kožo.

1. Bonboni

Sladkarije, kot so bonboni, lahko pospešijo staranje kože. Zmanjšanje uživanja sladkarij lahko ohrani molekule elastina in kolagena v koži, pogosto uživanje hrane, bogate s sladkorjem, pa lahko te molekule poškoduje, kar povzroča gube in povešeno kožo.

2. Beli kruh

Beli kruh, riž in krompir imajo visok glikemični indeks, kar pomeni, da se po njihovem zaužitju dvigne raven inzulina v krvi, kar lahko slabo vpliva na vašo kožo. Dvigu ravni inzulina namreč neizogibno sledi padec, ob katerem je vaša koža videti izčrpana.

3. Mleko

V nekaterih študijah so ugotovili, da naj bi bilo mleko povezano z nastankom aken, kar pa še ni z gotovostjo potrjeno. Prav tako so nekateri strokovnjaki prepričani o tem, da hormoni v mleku povzročajo vnetje, ki zamaši pore.

4. Hamburger

Nasičene maščobe, ki jih najdemo v mastni govedini, siru in maslu, lahko povzročajo akne, zato se jih velja izogibati. 

5. Krompirjev čips

Hrana, v kateri je veliko soli, lahko povzroči dehidracijo, koža se izsuši, kar povzroča številne težave, kot so utrujena koža in temni podočnjaki.

 

Sedaj veste, česa se na krožniku izogniti, če želite lepo in zdravo kožo. Katera hrana pa je posebej koristna za kožo?

Posezite po:

1. Jagodah in drugih antioksidantih, ki bodo vašo kožo zaščitili pred prostimi radikali; ti namreč kožo poškodujejo in vplivajo na hitrejše staranje.

2. Jajcih, še posebej rumenjakih, ki so polni holina in biotina, hranil, ki lahko prispevata k lepi koži. Holin sodeluje pri proizvodnji celičnih membran, pomanjkanje biotina pa lahko povzroči izpuščaje in izgubo las.

3. Kostni juhi, kot je na primer goveja juha, ki vsebuje kolagen, beljakovino, ki poskrbi, da je koža videti čvrsta.

4. Bučnih semenih, bogatih s cinkom, ki ga koža potrebuje za obnovo in zdravljenje ran.

5. Avokadu, ki je poln vitamina E. Ta ščiti celice pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.

6. Korenju, saj vsebuje veliko betakarotena, ki vpliva na barvo kože. Koži daje prijetno toplino in ljudje, ki jedo veliko hrane, bogate z betakarotenom in karotenom, imajo običajno lepšo kožo kot tisti, ki je ne uživajo.

7. Fižolu, ki je bogat z beljakovinami in bi lahko vplival na počasnejše staranje kože.

8. Špinači in drugi listnati zelenjavi, ki vsebuje maščobe omega-3, vitamina C in E ter antioksidante, ki pozitivno vplivajo na zdravje kože.

9. Paradižniku, v katerem se nahaja antioksidant likopen, ki lahko pomaga k bolj gladki koži.

 

Lepa, zdrava in napeta koža se začne pri zdravi prehrani, zato vam polagamo na srce, da izločite slabo hrano s svojega krožnika in jo nadomestite s svežimi in zdravimi živili.

 

Povzeto po: https://thethirty.whowhatwear.com/foods-for-good-skin

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!