8 savjeta za njegu kože kod kuće!

8 nasvetov za nego kože doma!

Že nekaj časa mineva od tega, odkar moramo ostati doma – kozmetičarke še nekaj časa ne bomo videli. V tem času vsi več uporabljamo tako pametne telefone kot tudi računalnike, kar ni škodljivo samo za naše oči, temveč tudi za našo kožo.

Modra svetloba, ki jo te naprave oddajajo, namreč povzroča povečano nastajanje prostih kisikovih radikalov v kožnih celicah – oksidativni stres pa je znan povzročitelj prezgodnjega staranja kože. Naše naprave nam pri prekomerni uporabi lahko torej poškodujejo kožo.1 Če to kombiniramo s tem, da smo manj v naravi in dobimo manj vitamina D, za zdravo in lepo kožo res ne ustvarjamo dobrih pogojev. 

Ravno zaradi teh razlogov je še posebej pomembno, da za svojo kožo v tem času dodatno poskrbimo in jo redno negujemo. Za vas smo zato pripravili 8 nasvetov za nego obraza, z upoštevanjem katerih bo vaša koža izgledala tako dobro, da kozmetičarke sploh ne boste potrebovali!  

1. Vedno odstranite ličila pred spanjem!

Odstranjevanje ličil pred spanjem je zlato pravilo. Koža mora čez noč dihati – če ličil ne odstranimo, nam bodo zaprla pore in povzročila nastanek mozoljev ter drugih nevšečnosti.

Če nosite veliko ličil, navadni robčki za odstranjevanje le-teh ne bodo zadostovali. V tem primeru je dobro, da se držite metode dvojnega čiščenja: s kože najprej odstranite vsa ličila, potem pa jo s čistilnim gelom ali peno znova umijte. Na tak način boste odstranili vse nečistoče, ki bi vam lahko potencialno mašile pore in poslabšale stanje kože.

2. Bodite nežni do svoje kože.

Koža na obrazu je še posebej občutljiva, zato je po čiščenju nikoli agresivno ne drgnite z brisačo, temveč jo le nežno popivnajte. Prav tako bodite nežni tudi pri odstranjevanju maskare, če ne želite ostati brez polovice trepalnic.

3. Izogibajte se agresivnim sestavinam, ki lahko kožo razdražijo ali izsušijo

Zdrava koža je navlažena koža – če imate masten tip kože in mislite, da bo uporaba agresivnih izdelkov zmanjšala izločanje sebuma, si s tem delate več škode kot koristi. Izogibajte se sestavinam, (kot sta na primer alkohol in natrijev lavril sulfat), ki bodo vašo kožo po nepotrebnem izsušile in razdražile.

4. V svojo lepotno rutino vključite serum.

Serum zaklene vlago v koži in z aktivnimi sestavinami deluje proti staranju. Ker ima manjše molekule kot krema in je bolj koncentriran, prodre globje v kožo in daje intenzivnejše rezultate.

Serum je kot dolgotrajna zveza – vidne rezultate lahko pričakujete le od zveste vsakodnevne uporabe. Pri izbiri le-tega bodite pazljivi in preverite, da so za aktivnimi sestavinami, ki jih oglašuje proizvajalec, dejanske raziskave. V nasprotnem primeru od njega ne boste imeli kaj dosti koristi, le prazno denarnico.

5. Če izbirate med nakupom dragih čevljev ali kreme, si raje privoščite kremo

Dejstvo je, da draga kozmetika ni vedno tudi najboljša. Če pa imate možnost nakupa kreme, za katero veste, da je učinkovita in kvalitetna (a na žalost ni ravno med najcenejšimi izbirami), pa denar raje porabite zanjo kot za drage čevlje ali obleke.

Kot je rekla znana lepotna gurujka Caroline Hirons: »Samo en obraz imaš – pazi, kaj delaš z njim.«

6. Mrtve celice odstranite s pilingom

Za zdravo in lepo kožo je priporočljivo redno odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Piling je priporočljivo uporabljati dvakrat na teden – v kolikor je vaša koža suha ali občutljiva, pa je dovolj enkrat tedensko. Piling vedno uporabljajte po osnovnem čiščenju kože in po tem, ko ste odstranili vsa ličila.

Pri izbiri pilinga imejte v mislih svoj tip kože, saj niso vsi primerni za vse – nekatere sestavine v pilingih lahko občutljivo kožo namreč preveč razdražijo.

7. Svoji koži privoščite masko

Maske za obraz so tisti element nege obraza, ki koži doda piko na i. Maske se med seboj razlikujejo glede na učinek, ki ga želimo doseči – kožo lahko očistijo, nahranijo ali navlažijo. Od drugih izdelkov se maska za obraz razlikuje v tem, da njen nanos traja dlje časa – od nekaj minut do nekaj ur (odvisno od vrste maske in navodil proizvajalca). Masko nanesite vsaj enkrat ali dvakrat tedensko, najbolje po uporabi pilinga in seveda pred nanosom seruma in kreme.

Masko pa lahko naredite tudi doma. Klasični recept za domačo masko, ki je primerna za vse tipe kože (tudi občutljivo):

Dvema žlicama skute dodajte žlico medu in mešajte, dokler masa ne postane gladka. Masko na debelo nanesite predvsem okoli oči in ustnic. Pustite delovati 20 minut, nato pa jo odstranite s kosom vate, namočene v mlačno mleko.

8. Držite se pravila »manj je več«

Tako kot pri nanosu ličil tudi tukaj velja pravilo »manj je več«. Marsikatera koža odreagira na veliko različnih izdelkov negativno – če je vaša koža občutljiva, vam ne bo prav nič hvaležna, če boste vsak dan uporabili drugo kremo ali serum. Skakanje iz enega produkta na drugega ne bo le razdražilo vaše kože ali povzročilo mozoljev, na tak način tudi ne morete vedeti, kaj vam zares ustreza in kaj ne.

Če torej želite lepo in sijočo kožo, se izdelkov, ki jih je vaša koža sprejela, držite kot pijanec plota!

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

* www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280109/

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!