Napake pri negi kožeNapake pri negi kože

Najpogostejše napake pri negi kože

V poplavi nasvetov za nego kože lahko hitro pozabimo, da ni vsak primeren za vsakogar. Takrat lahko hitro naredimo napako, ki kožo poškoduje ali pospeši njeno staranje. V članku odkrijte pet najpogostejših napak nege kože in jih uspešno odpravite.

1. SONČNE KREME NE UPORABLJATE DNEVNO

Redno nanašanje sončne kreme ni pomembno le v poletnem času, temveč celo leto. Škodljivi UV-žarki lahko namreč tudi na oblačne ali deževne dneve pustijo negativne posledice na vaši koži – opekline, hitrejše staranje kože, rdečico ali raka kože. Strokovnjaki priporočajo dnevno uporabo sončne kreme z zaščitnim faktorjem najmanj 30 tudi ob slabem vremenu ali če boste večino dneva preživeli znotraj. Z rednim nanosom tako kožo ohranjate zdravo in mladostno. 

Želite izvedeti več o primerni izbiri sončne kreme? Preberite naš članek.

2. NE SPIRATE MICELARNE VODICE oz. RAZTOPINE

Micelarna vodica je vrsta čistilca na vodni osnovi z miceli, manjšimi molekulami maščobnih kislin, ki se ob stiku s kožo povežejo s kožno maščobo. Največ nas micelarno raztopino uporablja za odstranjevanje ličil, hkrati pa kožo še navlaži in osveži, zato velikokrat menimo, da je ni treba spirati. A če opazite, da je vaša koža suha, pusta ali se pojavlja rdečica, je lahko razlog prav micelarna vodica. Zato jo vsakič izperite in nato nadaljujte svojo vsakdanjo nego kože.

3. STISKATE MOZOLJE

Prosimo, pustite svoje uboge mozoljčke pri miru. Mozolji so namreč oblika odvečnega olja in odmrlih celic, zato lahko stiskanje vodi do več različnih neprijetnosti. Pojavita se lahko vnetje in rdečica, s prsti prinesete bakterije, ki povzročijo okužbo, kar pa lahko kasneje pusti rano na koži. Vse skupaj pa lahko tudi povzroči, da se mozolji razširijo in pustijo dolgotrajne poškodbe. Zato jih raje pustite pri miru, poskrbite zanje z izdelki za nego kože in se o najbolj trmastih pogovorite z dermatologom.

 

Redno nanašanje sončne kreme ni pomembno le v poletnem času, temveč celo leto.

4. PRED SPANJEM SI NE ODSTRANITE LIČIL

Ne glede na to, kako utrujeni ste, si pred spanjem vedno popolnoma odstranite ličila. Z odstranjevanjem ličil koži omogočite, da diha in se obnovi med spanjem. Če pa ličila čez noč ostanejo na obrazu, lahko zamašijo pore in povzročijo izbruhe. Zato poskrbite, da uporabljate nežen in svoji koži primeren odstranjevalec ličil, ki mu sledi čistilec za manjše nečistoče, ki so morda še ostale.

5. PRETIRAVATE Z AKTIVNIMI SESTAVINAMI

Aktivne sestavine so vedno bolj popularne pri negi kože tudi popolnih začetnikov, saj so vedno bolj dostopne, hkrati pa tudi vedno več vemo o njihovih (pozitivnih) učinkih. Vendar pa večja dostopnost velikokrat vodi do njihove prekomerne uporabe in napačnega kombiniranja, kar lahko povzroči mnoge neprijetnosti. Draženje, večja občutljivost kože in slabša učinkovitost sestavin so glavni znaki, da v svoji negi verjetno uporabljate preveč aktivnih sestavin ali pa jih napačno kombinirate.

Spodaj poglejte naše »plonkce« za pravilno kombiniranje aktivnih sestavin. Če vas zanima še več, pa preberite naš članek o kislinah.

AHA – alfa hidroksi kisline, BHA – beta hidroksi kisline, PHA – polihidroksi kisline

Spodaj smo zbrali še nekaj manjših napak, ki vam lahko preprečujejo pot do zdrave in lepe kože:

  • Obraz umivate z vročo ali mrzlo vodo. 
  • Prepogosto uporabljate piling (več kot dvakrat na teden).
  • Pri negi pozabite na vrat in dekolte.
  • Nepravilno shranjujete izdelke za nego kože.
  • Ne spite dovolj.

Ne glede na vse nasvete, ki jih lahko najdete na spletu ali v literaturi, si zapomnite, da je manj več. Za lepo in zdravo kožo potrebujete le tri osnovne korake, ki smo jih zbrali v našem članku.
Zdrava koža pa ni le primerno negovana, temveč tudi nahranjena od znotraj. Za to lahko poskrbite z Merz Spezial vitamini za kožo, lase in nohte, ki vsebujejo popolno kombinacijo 13 vitaminov in mineralov.

Preizkusite jih za zdravo, sijočo in lepo kožo. Naše uporabnice so navdušene!
 

»Prijateljica mi je priporočila Merz Spezial dražeje. Opažam, da je na koži manj nepravilnosti, je bolj sijočega videza.« – Teja
»Ko mi je nekaj všeč, želim, da to veste vsi. In Merz Spezial dražeji so eden tistih izdelkov, ki vam ga z veseljem priporočim! Hormoni so moji koži in lasem naredili res dosti škode in končno se mi zdi, da se je vse umirilo in so ti dražeji vsemu dodali nek pospešek.« – Maja

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!