SPFUVA in UVB

Kreme z UV-zaščito pod drobnogledom

Medtem ko so pri prekomernem izpostavljanju UVB-žarkom na koži vidne spremembe (rdečica, opekline), so UVA-žarki tihi uničevalci kože, pri katerih je škoda vidna šele leta kasneje.

Če vsaj malo spremljate kozmetično sceno, veste, da se zadnja leta veliko dela na ozaveščanju potrošnikov o škodljivih učinkih sončnih žarkov in pomembnosti uporabe kreme z zaščitnim faktorjem.

Ker se poletje in z njim tudi močnejše sonce bliža s svetlobno hitrostjo, je idealen čas, da tudi pri Merz Spezialu rečemo nekaj besed o tistem izdelku, ki nas ščiti pred UV-žarki – kremi z UV-zaščito.

Ali moram uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem?

Sončni oz. UV-žarki so za našo kožo dokazano škodljivi – povzročajo kožnega raka in pospešeno staranje kože. Medtem ko so pri prekomernem izpostavljanju UVB-žarkom na koži vidne spremembe (rdečica, opekline), so UVA-žarki tihi uničevalci kože, pri katerih je škoda vidna šele leta kasneje. UVA-žarki povzročajo oksidativni stres in vplivajo na razgradnjo kolagena ter hialuronske kisline, kar se na koži pokaže kot nastanek gub. Prav tako vplivajo tudi na nastanek hiperpigmentacij.

Res je, da imajo sončni žarki poleg škodljivih za nas tudi blagodejne učinke – omogočajo sintezo vitamina D v koži, vplivajo na srčno-žilne bolezni in mentalno zdravje ter sodelujejo pri tvorbi dušikovega oksida (ki vpliva na nižanje visokega krvnega tlaka), serotonina in melatonina.1

Kljub vsem pozitivnim učinkom pa dejstva, da ima sonce pomembno vlogo pri pospešenem staranju kože in tudi pri nastanku kožnega raka, ne moremo zanemariti. Pri izpostavljanju moramo biti previdni in svojo kožo zaščititi – še posebej, če uporabljamo aktive, kot so retinoidi ali kisline, oz. jemljemo zdravila, ki povečajo občutljivost kože na UV-sevanje.

Kaj je SPF-faktor?

Kratica SPF pomeni Sun Protection Factor oz. zaščitni faktor. Pove nam, za koliko časa lahko »podaljšamo« naravno zaščito kože (ki je približno 10 minut), preden se na njej pojavi opeklina. Če uporabimo SPF 50, smo na soncu lahko 50-krat dlje, kot bi bili brez zaščite – torej 50 x 10 minut. V teoriji bi bili ob zadostnem nanosu sončne kreme in rednega ponovnega nanašanja pri SPF 50 popolnoma varni 500 minut, v praksi pa je zaradi znojenja in razpada UV-filitov ta možnost prej utopična kot realna.

Prav tako se je treba zavedati, da nas noben SPF pred UV-žarki ne ščiti 100-odstotno – tudi SPF 50 blokira »samo« 98 odstotkov UVB-žarkov. Zato se poleg krem z UV-zaščito v času najhujšega sonca priporoča tudi uporaba pokrival (klobuka, oblačil, sončnih očal) in seveda umik v dobro staro senco.

Prav tako se je treba zavedati, da nas noben SPF pred UV-žarki ne ščiti 100-odstotno – tudi SPF 50 blokira »samo« 98 odstotkov UVB-žarkov.

Za katere UV-filtre naj se odločim – kemične ali mineralne?

Kemični (organski) UV-filtri delujejo tako, da absorbirajo UV-svetlobo pri določenih valovnih dolžinah, medtem ko mineralni (anorganski) UV-filtri deloma absorbirajo, deloma pa odbijejo in razpršijo UV-sevanje. Kemični UV-filtri se delijo tudi glede na vrsto UV-svetlobe, pred katero so nas sposobni zaščititi, na:

  • UVA-filtre (Oxybenzone, Avobenzone, Ecamsule)
  • UVB-filtre (Octinoxate, Octisalate, Octocrylene, Homosalate, Ethylhexyl triazone)
  • širokospektralne filtre (Mexoryl SX, Tinosorb S in M)

Prednost kemičnih filtrov je v tem, da so bolj kozmetično elegantni, niso težki na koži, se bolj lahkotno razmažejo in ne puščajo belih sledi. Po drugi strani pa je njihova slabost varnost – obstajajo namreč študije, ki nakazujejo na to, da ti filtri prehajajo skozi kožo v sistemski krvni obtok in povzročajo zdravstvene težave (endokrinološke).2, 3 Prav tako kemični UV-filtri nekaterim posameznikom povzročajo preobčutljivostne reakcije na koži (rdečico, draženje).

Poleg kemičnih pa obstajajo tudi prej omenjeni mineralni UV-filtri. Predstavnika mineralnih UV-filtrov sta dve spojini: cinkov oksid in titanov dioksid. Mineralni filtri izkazujejo večjo varnost, saj ne prehajajo v kožo. Je pa res, da je z njimi težje sestaviti elegantno kozmetično formulacijo, po kateri ne boste izgledali tako beli, kot da ste ravnokar vstali iz groba – še posebej, če niso v obliki nanodelcev.

Mineralni filtri so bolj primerni za ljudi z občutljivo kožo. Če pa imate suh tip kože in želite uporabljati izključno mineralne filtre, pod sončno kremo nanesite še serum in negovalno kremo – cinkov oksid v formulacijah lahko kožo namreč izsuši.

Ali lahko v jutranji rutini nanesem kremo z vitaminom C pod kremo z UV-zaščito?

Vitamin C in sončna krema sta par, ki odlično deluje v kombinaciji. Vitamin C namreč izboljša učinkovitost kreme z UV-zaščito, saj poleg spodbujanja nastanka kolagena ščiti kožo pred prostimi radikali in posvetli pigmentne madeže. Obenem pa sončna krema preprečuje oksidacijo vitamina C na koži, s čimer tudi ona poveča njegovo učinkovitost. Če torej želite »dvojno« zaščititi in negovati svojo kožo, bo krema z vitaminom C v kombinaciji s sončno kremo vaš najboljši zaveznik!  

 

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

Viri:
  1.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27876126/
  2.  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2759002
  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/
 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!