Nega kože: kisline za začetnike

Želite zdravo in sijočo kožo? Kisline so za vas! Čeprav je vključitev kislin v nego kože na začetku lahko strašljiva, so lahko prav to, kar iščete.

Želite zdravo in sijočo kožo? Kisline so za vas! Čeprav je vključitev kislin v nego kože na začetku lahko strašljiva, so lahko prav to, kar iščete.

Kisline so aktivne učinkovine, ki pri redni uporabi poskrbijo za sijočo kožo in pomagajo proti njenemu staranju. Vendar pa je vključitev v vsakdanjo nego lahko bolj zapletena kot pri drugih kozmetičnih izdelkih, zato je dobro vedeti, katero kislino izbrati glede na tip kože.

Preden bolje spoznamo vse tri skupine, je treba vedeti, kako kisline pravilno uporabljati.

Hidroksi kisline lahko nanesete po celem obrazu, izogibajte se le predelu okoli oči. Ko začnete z uporabo, najprej izberite kislino z nižjo koncentracijo. Ko se koža navadi na izdelek, lahko postopoma povečate koncentracijo. Po nanosu vedno počakajte vsaj pet minut, da kisline začnejo prehajati v kožo, preden nanesete drugi izdelek.

 

Alfahidroksi kisline ali AHA

AHA! To je manjkalo v vaši rutini nege kože. Alfahidroksi kisline (angl. Alpha hydroxy acids ali na kratko AHA) so skupina rastlinskih in živalskih kislin, med katere spadajo:

  • monokarboksilne kisline: mlečna, glikolna, mandljeva
  • dikarboksilne kisline: jabolčna, vinska
  • trikarboksilne kisline: citronska

AHA-kisline so lahko primerne za vse tipe kože. Najdete jih lahko kot samostojne kozmetične izdelke (predvsem monokarboksilne kisline) ali v serumih, kremah in drugih izdelkih.

 

Alfahidroksi kisline, predvsem glikolna in mlečna kislina, so med najbolj raziskanimi in obetavnimi kislinami na trgu.

Izdelke z AHA-kislinami uporabljamo pri suhi koži, težavah z aknami in proti staranju kože. Delujejo tako, da s povrhnjice odstranijo odmrle kožne celice in razrahljajo vezi med preostalimi.

Alfahidroksi kisline očistijo zamašene pore, navlažijo kožo, zgladijo gube ter pomagajo pri odstranjevanju mozoljev in preprečevanju nastanka novih. Pomagajo tudi pri proizvodnji kolagena.

AHA vas lahko presenetijo s svojim hitrim učinkom.

Pazite! Zaradi uporabe alfahidroksi kislin je lahko vaša koža bolj občutljiva na sonce. Če jih boste uporabljali pri svoji jutranji negi kože, nikoli ne pozabite nanesti sončno kremo.

 

Betahidroksi kisline ali BHA

Betahidroksi kisline so vaš nov čarobni pripomoček pri negi kože. Čeprav naj bi predstavljale celo skupino kislin, mednje zares spada le ena pomembna predstavnica – salicilna kislina.

BHA-kisline so najprimernejše za mešano do mastno kožo, na kateri se pogosto pojavljajo akne, vendar jih lahko uporabite tudi pri občutljivi koži, saj ne razdražijo kože.

Salicilna kislina lahko pomaga pri težavah, s katerimi se spopada mnogo žensk:

  • gladi gube
  • zmanjša pojavljanje aken in preprečuje nastanek mozoljev
  • zmanjša rdečico in vnetje
  • s pilingom nežno odstrani povrhnjico kože
  • zmanjša pore

Betahidroksi kisline delujejo kot kemični piling, zato jih v svojo nego obraza vključite postopoma. Začnite z uporabo enkrat na teden po dvojnem čiščenju in uporabi tonika, sledi pa naj jim serum s hialuronsko kislino. Ko se koža navadi, lahko uporabo povečate na dvakrat do trikrat na teden.

Salicilno kislino uporabite v večerni negi kože za najboljše rezultate.

Polihidroksi kisline ali PHA

V zadnjem času so vedno bolj popularne tudi daljne sestrične AHA-kislin – polihidroksi kisline ali PHA (angl. Polyhydroxy Acids). Najbolj raziskane in zastopane med njimi so glukonolakton, galaktoza ter maltobionska in laktobionska kislina.

Enako kot AHA in BHA tudi PHA delujejo kot nežen kemični piling, vendar pa so njihove molekule večje in zato težje prodrejo globlje v kožo. A prav zaradi tega so polihidroksi kisline primernejše za občutljivo, suho ali srbečo kožo, saj delujejo le na povrhnjici.

Polihidroksi kisline:

  • poenotijo ten in teksturo kože
  • obnovijo kožo
  • nahranijo in navlažijo kožo, saj lahko zadržijo vlago
  • delujejo protivnetno
  • borijo se proti glikaciji, procesu, ki oslabi kolagen in elastin v koži
  • drugim učinkovinam za nego kože pomagajo prodreti globlje v plasti kože

PHA-kisline lahko najdete v serumih, kremah, maskah ali vlažilcih, velikokrat skupaj z alfahidroksi kislinami.

Zaradi njihove nežnosti lahko PHA pogosteje uporabljate kot druge kisline, a še vedno začnite postopoma in previdno. PHA najprej uporabite trikrat na teden po toniku, počakajte vsaj pet minut in nadaljujte s hialuronsko kislino.

 

Kako kombinirati kisline z drugimi aktivnimi sestavinami?

Hidroksi kisline so aktivne učinkovine, zato jih je pri uporabi treba previdno kombinirati z drugimi aktivi. Spodaj smo pripravili kratek pregled najpogostejših kombinacij – tistih, ki jih lahko uporabite skupaj, in tistih, ki se jih morate izogibati.

 

 

Viri:

  1. https://www.superskin.si/blog/zakaj-so-aha-in-bha-izdelki-nepogresljivi-v-negi-koze/
  2. https://www.thelist.com/405940/the-skincare-ingredients-you-really-shouldnt-mix-with-phas/
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/phas-for-your-skin-the-facts-behind-the-beauty-hype#The-facts
  4. https://www.byrdie.com/what-is-pha
  5. https://cosmedoc.si/2020/09/22/vodic-po-kislinah-za-zacetnike/

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!