Izpadanje las: vzroki in rešitve

Lasje so pomemben del naše zunanjosti in samopodobe – ravno zato je njihovo izpadanje velik stres za posameznika. Poznamo več oblik plešavosti (prekomernega izpadanja las), ki lahko prizadenejo moške in tudi ženske. Zaradi različnih oblik plešavosti domnevno trpi kar od 60 do 70 odstotkov moških in od 25 do 40 odstotkov žensk.

Da bi lahko bolje razumeli problematiko izpadanja las, moramo najprej začeti z osnovami.

Kaj sploh je las?

Las je dlaka na lasišču, katere osnovni gradnik je keratin. Vsak las je sestavljen iz treh plasti – notranja plast se imenuje sredica, srednja plast je skorja in zunanja plast vrhnjica ali kutikula. Skorja lasu predstavlja kar 90 % teže lasu in vsebuje vlakna, pomembna za čvrstost in elastičnost las. Las se hrani prek svoje korenine in s pomočjo drobnih krvnih žil absorbira hranila, potrebna za rast.


Na svoji glavi imamo okrog 100 000 las, ki rastejo s hitrostjo približno 1 cm na mesec. Vsak dan nam izpade okoli 80 las – to se sliši kot veliko število, ki pa ima opraviti z življenjskim ciklom las. Ta je razdeljen na tri faze, ki skupno trajajo od 2 do 7 let. Pot rasti in izpadanja las je zato dolgotrajen proces. Pri zdravljenju plešavosti posledično ne smemo pričakovati rezultatov, ki bodo vidni čez noč.

Kateri dejavniki vpliajo na prekomerno izpadanje las?

  • Stres in čustvene obremenitve

Večina ljudi se v današnjem hitrem tempu življenja stežka izogne stresu, kar vpliva tudi na zdravje las. Na žalost stresa večinoma ne moremo kar izklopiti na ukaz, zato je še posebej pomembno, da v svojo vsakdanjost vključimo aktivnosti, ki nas sproščajo in umirjajo.

  • Slaba prehrana in nezadosten vnos hranilnih snovi

Hrana, ki vsebuje veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov, ne vpliva negativno le na stanje in izgled naše kože in nohtov, temveč tudi na zdravje las.Če se sadje in zelenjava le poredko znajdeta na vašem krožniku, se ne čudite, če vaši lasje ne bodo izgledali najboljše – pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov lahko namreč vpliva na kakovost las in na njihovo rast.

  • Bolezni in jemanje nekaterih zdravil

Številna bolezenska stanja lahko vplivajo na zdravje in videz las – kožne bolezni in tudi kronične bolezni, kot so diabetes, revmatizem in Chronova bolezen. Prav tako lahko tudi nekatera zdravila vplivajo na prekomerno izpadanje las, kar bo vidno šele po nekaj tednih jemanja.2

  • Hormonsko neravnovesje

Eden glavnih vzrokov za izgubo las pri ženskah so hormonska nihanja – v menopavzi in nosečnosti ali po prenehanju jemanja kontracepcije. Prav tako je lahko sprožilec izpadanja las tudi dojenje, torej čas po porodu.

Katere tipe izpadanja las poznamo?

Kot smo že omenili, so za izpadanje las lahko odgovorni različni vzroki – glede na to se razlikujejo tudi tipi izpadanja las:

  • Sezonsko oz. začasno izpadanje las

Sezonsko izpadanje las je najpogostejše spomladi in jeseni. Vzroki za začasno izpadanje las so večinoma v nezadostnem vnosu hranil, potrebnih za rast las, velikokrat pa lasje izpadajo med nosečnostjo, po porodu, zaradi oslabljenega imunskega sistema in ob povečanem stresu. 

  • Difuzno izpadanje las

Ta tip izpadanja las je bolj pogost pri ženskah kot pri moških, prizadeta je celotna glava. Lasna korenina v tem primeru ne dobi dovolj hranil, potrebnih za pravilno rast lasu, kot so aminokisline in vitamini. Če teh hranil na razpolago ni dovolj, je lasna korenina nezmožna proizvajati zdrave lase in lahko tudi popolnoma ustavi svojo aktivnost. Difuzno izpadanje las je lahko posledica različnih bolezni ali stranski učinek jemanja nekaterih zdravil.

  • Androgena (moška) alopecija

Na izpadanje in kakovost las pomembno vplivajo hormoni, zlasti moški spolni hormoni (androgeni), ki povzročajo tanjšanje las in postopen propad lasnih mešičkov. Pri moških se taka oblika izpadanja las pojavi že med puberteto, pri ženskah pa največkrat med menopavzo, za katero je značilno neravnovesje med androgeni in estrogeni (torej med moškimi in ženskimi spolnimi hormoni).1

Zavedati se moramo, da izpadanje las ni samo vizualni problem, temveč tudi psihološki. Izpadanje las pri ženskah negativno vpliva na samopodobo, saj so gosti in močni lasje eden izmed stebrov naše lepote. Če so lasje lepi in zdravi, se počutimo privlačno in samozavestno. Naši lasje so fundamentalni del naše osebnosti – z lasmi se izražamo in sporočamo svetu, kdo smo.

Kako si lahko pri izpadanju las pomagamo sami?

Če vidimo, da postaja izpadanje las dolgotrajna in vse bolj opazna težava, se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom – treba je najti vzrok, zaradi katerega lasje prekomerno izpadajo. Če gre za androgeno alopecijo, bo zdravnik določil ustrezen način zdravljenja.

Če pa so za našo izgubo las krive hormonske spremembe, stres ali nepravilna prehrana (in s tem nezadosten vnos potrebnih hranil), pa si lahko pri izpadanju las pomagamo tudi sami.

V tem primeru je najbolje poseči po prehranskih dopolnilih, ki pomagajo pri rasti zdravih las in vsebujejo:

  • L-cistein 
  • vitamine skupine B (še posebej vitamina B6 oz. piridoksin in B5 oz. pantotensko kislino)
  • ekstrakt zelenega čaja 

Kot pri veliko stvareh v življenju tudi pri rasti las velja rek: Počasi se daleč pride. Če se spopadate z izpadanjem las, bodite vztrajni in ne obupajte prehitro! Naši lasje si za rast vzamejo čas in tako lahko prve vidne spremembe pričakujete šele po nekaj mesecih.

Viri: 

1.    https://www.nasa-lekarna.si/backup/clanki-old/clanek/izpadanje-las-in-plesavost/ 
2.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/ 
 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!