S pravilno nego proti izrazitemu izpadanju las

Kako se spopademo s sezonskim izpadanjem las?

Sezonsko izpadanje las spomladi in jeseni je naraven pojav, ki ga ne moremo preprečiti, s pravilno nego pa ga lahko omilimo.

Kako oceniti, kdaj izpade preveč las?

Povsem normalno je, da nam na dan izpade od 80 do 100 las. Zamisliti pa se moramo, kadar jih izpade več. Čeprav izpadlih las ne moremo natančno prešteti, lahko povečano izpadanje hitro opazimo. Več nam jih izpade med umivanjem, več jih najdemo na vzglavniku, oblačilih in krtači, hkrati pa se nam na lasišču vidno redčijo.

Take težave ima veliko ljudi. Izpadanje las namreč spada med najpogostejše težave z lasmi in lasiščem: prizadene 30 % moških do 30. leta in vsako drugo žensko do 60. leta.

Kakšen je življenjski cikel lasu?

Vsak las gre skozi življenjski cikel, ki obsega tri faze. Pri zdravem lasišču je približno 85 do 90 % lasnih mešičkov v rastni (anageni) fazi. To je najdaljša faza, ki traja 2 do 6 let. Sledi kratka prehodna (katagena) faza, ki traja 1 do 2 tedna, in nato faza mirovanja (telogena faza), ki traja 5 do 6 tednov. O povečanem izpadanju las govorimo, ko se število las v rastni fazi zmanjša, število las v fazi mirovanja pa poveča. Če lasje zrastejo šibkejši in tanjši kot sicer, je večja verjetnost, da bodo hitreje izpadli.

Sezonsko izpadanje las

Za sezonsko izpadanje las je pogosto krivo pomanjkanje vitaminov v zimskem času. Zato je pomembno, da lasne korenine preskrbimo z dodatnimi hranilnimi snovmi, ki so potrebne za rast in obnavljanje las. Rast las lahko spodbudimo in pospešimo z izdelki za dermatološko nego proti izpadanju las, ki so dodaten vir energije za lase, spodbujajo njihovo krepitev, povečujejo njihovo odpornost in izboljšujejo prekrvljenost lasišča.

Od stopnje težave je odvisno, kateri izdelek bomo uporabili. Pri izrazitejšem izpadanju las je priporočljiva uporaba kombinacije različnih izdelkov, npr. šamponov in prehranskih dopolnil, ki nahranijo lasje tudi od znotraj. Potrebno kombinacijo sestavin za zdrave lase vam prinašajo kapsule Merz Spezial Hair.

Ali ste vedeli?

  • V človeškem življenju iz enega lasnega mešička zraste od 20 do 25 las.
  • V 24 urah las zraste povprečno 0,35 mm, torej zraste v enem letu 12 cm.
  • Povprečna življenjska doba lasu je 5 let in pol.
  • Na človeškem lasišču je v povprečju 100.000 las
  • Lasje izpadajo hitreje osebam, ki nimajo uravnotežene prehrane.

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!