Dolgi in močni lasje so simbol ženstvenosti

Vse o laseh

Koža je kot naš največji organ skorajda v celoti poraščena z dlakami – gosto poraščena je tudi naša glava, ki jo prekrivajo lasje. Gostota las je odvisna od števila lasnih mešičkov, pri čemer je zanimivo, da imajo največ teh svetlolasci, najmanj pa rdečelasci. Dnevno nam izpade približno 100 las, ki jih takoj nadomestijo novi.

Dolgi in močni lasje že od nekdaj veljajo za simbol ženstvenosti, vplivajo na samozavest in izboljšajo samopodobo. Na žalost pa je na dolge lase treba kar nekaj časa čakati, saj lasje rastejo s povprečno hitrostjo en centimeter na mesec. Ne samo to, na rast zdravih in gostih las vplivajo tudi številni dejavniki, ki se jim bomo posvetili pozneje – najprej začnimo z dejstvi o rasti las.

Kako lasje rastejo?

Lasje se nenehno obnavljajo, pri čemer se njihov življenjski cikel odvija v treh fazah:

  1. Prvo obdobje je faza rasti (anagen), ki traja od 3 do 5 let – v tem času lasje neprestano rastejo in se krepijo. 90 % vaših las je trenutno v tej fazi rasti.
  2. Lasje nato preidejo v prehodno fazo (katagen), v kateri mirujejo. V tej fazi, ki traja približno tri tedne, lasje ostanejo na glavi, a ne rastejo.
  3. Sledi faza mirovanja in izločanja (telogen), ko lasje izpadejo. Lasni mešiček ostane po tem neaktiven tri mesece, potem pa se celoten proces ponovi znova.

Težave z lasmi, kot so izpadanje ali tanjšanje las, lahko nastanejo takrat, ko je cikel rasti iz nekega razloga moten – takrat je faza rasti skrajšana, veliko las pa naenkrat preide v telogeno fazo, v kateri izpadejo.

Na lase namreč vplivajo številni dejavniki:

  • prehrana
  • kemična obdelava in prekomerna uporaba naprav za ravnanje in kodranje las
  • nepravilna nega
  • hormoni
  • jemanje nekaterih zdravil

Seveda se lasem tako kot koži in nohtom pozna, če jih hranimo tudi od znotraj, ne samo od zunaj. Čeprav so lahko težave z lasmi povezane z različnimi vzroki, pa je zanje pogosto krivo prav pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov, kot so:

  • Vitamini skupine B

Verjetno najpomembnejšo vlogo pri ohranjanju zdravih las imajo vitamini iz skupine B, še posebej pa vitamina B3 (niacin) in B7 (biotin). Zaradi pomanjkanja vitamina B3 lahko postanejo lasje lomljivi in brez sijaja, premalo vitamina B7 pa lahko povzroči prekomerno izpadanje las oziroma upočasni njihovo rast.

  • Železo

Železo je eden izmed najbolj pomembnih mineralov za naše telo, saj je nujen za zadostno oskrbo celic s kisikom. Med tipične znake pomanjkanja železa sodi povečana utrujenost, precej pogost simptom nezadostnega vnosa pa je lahko tudi prekomerno izpadanje las.

  • Cink

Cink sodeluje pri obnovi poškodovanih las, predvsem pa pri tem, da lojnice ob lasnih mešičkih delujejo pravilno – da torej izločajo ravno prav maščobe. Pri ljudeh, ki se soočajo s prekomernim izpadanjem las, se nemalokrat ugotovi, da jim primanjkuje prav cinka.

Če želite čimprej uživati v dolgih in močnih laseh, poleg vnosa potrebnih vitaminov in mineralov upoštevajte tudi spodnje nasvete:

Bodite pazljive pri česanju in krtačenju las

Osnovno pravilo je, da moramo paziti pri česanju las – nekatere krtače lahko lase trgajo, zato se splača vložiti v kakovostno, mehko krtačo, ki bo nežna do las. Prav tako nikoli ne krtačite las takoj po umivanju; mokri lasje so namreč bolj občutljivi, ker so težji, zato se hitreje lomijo.

Pri umivanju las si vzemite čas za izpiranje

Izpiranje naj traja vsaj toliko časa, kot ste potrebovali za umivanje las. Začnite z mlačno vodo in z lasišča narahlo spirajte peno. Izpiranje vedno zaključite z mrzlo vodo, ki zapre las in daje lasem sijaj.

Čim večkrat nosite lase spuščene

Čop je hitra rešitev, ki se jo poslužujemo takrat, ko nismo imele časa umiti las ali se nam ne ljubi narediti bolj zahtevne frizure. Prepogosto nošenje visokega čopa lahko povzroči trganje las. Prav tako je treba paziti tudi pri uporabi gumic – odločite se za take, ki las ne bodo še dodatno trgale.

Izogibajte se likanju in kodranju las

Visoka temperatura lahko poškoduje lase, zato je priporočljivo, da jih likate ali kodrate le ob posebnih priložnostih.

Uporabljajte kakovostno masko za lase

Svojim lasem redno privoščite hranilno ali vlažilno masko, še posebej, če so pobarvani ali poškodovani. Masko nanesite po celi dolžini las in jo pustite učinkovati vsaj pol ure – v tem času si lahko pogledate del svoje najljubše serije ali pa uredite nohte.

Viri:
https://www.philipkingsley.com/hair-guide/hair-science/hair-growth-cycle

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!