Nokti su podložni unutarnjim i vanjskim utjecajima

Kaj vam nohti sporočajo o vašem zdravju

Ste vedeli, da vam lahko nohti povedo veliko o vašem zdravju? Ustavite se za trenutek, odstranite lak za nohte, če ga uporabljate, in si svoje nohte dobro oglejte.

Kakšni so zdravi nohti?

Zdravi nohti so:

  • gladki,
  • enakomerno trdi,
  • prozorni ali rahlo rožnati,
  • na njihovi površini pa ni opaziti nobenih nepravilnosti, kot so izbokline, črte, madeži ali pikice.

Nohti so podvrženi notranjim in zunanjim vplivom

Nohti so vsak dan zelo izpostavljeni vplivom od znotraj in od zunaj. Jasno pokažejo, kaj jim ni všeč. Recimo to, da vaši prehrani primanjkuje vitaminov in mineralov, pa tudi to, da jih preveč lakirate, uporabljate umetne nohte in pri delu z vodo ali zemljo ne uporabljate zaščitnih rokavic.

Pogoste spremembe na nohtih

Najpogostejše spremembe so:

  • krhki, lomljivi nohti,
  • počasna rast nohtov,
  • spreminjanje barve,
  • spreminjanje oblike ali debeline,
  • na nohtih se pojavijo madeži, črte ali pike.

Večinoma spremembe na nohtih nakazujejo na pomanjkanje vitaminov in mineralov ali na glivično okužbo nohtov, ki je precej pogosta. Redko pa spremembe na nohtih nakazujejo na kakšno resnejšo zdravstveno težavo.

Kaj vam sporoča osem pogostih sprememb na nohtih

1. Krhki in lomljivi nohti so ena izmed najpogostejših težav z nohti in so lahko posledica različnih vzrokov. Kažejo se zaradi:

  • pomanjkanja vitaminov in mineralov, pogosto zaradi enolične prehrane,
  • nepravilne nege (piljenje v različne smeri, pogosto lakiranje nohtov, umetni nohti),
  • tega, ker roke vsakodnevno izpostavljate mokroti ali močnejšim milom ali kemikalijam,
  • glivične okužbe nohtov;
  • redkeje so krhki nohti povezani z zmanjšanim delovanjem ščitnice.

Rešitev za krhke in lomljive nohte je uživanje raznolike prehrane, bogate z vitaminom B2, biotinom, magnezijem in železom. Priporočamo vam tudi uživanje prehranskih dodatkov za močnejše nohte. Večjo pozornost namenite negi nohtov, a nohte vedno pilite samo v eno smer in jim privoščite nekaj dni počitka od lakiranja. Če sumite na glivično okužbo nohtov, priporočamo lokalno zdravljenje.

2.Počasna rast nohtov nakazuje, da telesu primanjkuje cinka in beljakovin.

3. Rumeno obarvani nohti so običajno takšni zaradi kajenja, lakiranja nohtov z barvnimi laki brez uporabe podlaka ali povečanega uživanja karotenov. Če pa se porumenelosti pridruži še odebeljenost in drobljivost, je možno, da gre za glivično okužbo. Redkeje so rumeni nohti povezani z luskavico, sladkorno boleznijo in obolelostjo ščitnice.

4. Bele lise na nohtih kažejo na pomanjkanje železa, cinka in vitaminov skupine B.

5.Bele pike na nohtih se pogosto pojavijo kot posledica poškodbe in izginejo same od sebe. Če ne izginejo, so lahko za to krive glivice oziroma pomanjkanje cinka ali silicija.

6.Vodoravne črte se običajno pojavijo po poškodbi nohta, redko pa vodoravne črte lahko nastanejo tudi zaradi luskavice, sladkorne bolezni, motene cirkulacije krvi, resnega pomanjkanja cinka ali bolezni, ki jih spremlja visoka vročina.

7. Vdolbine na nohtih nakazujejo na pomanjkanje železa v telesu ali pa so posledica luskavice. Lahko pa gre tudi za posledice vnetne bolezni sklepov, Reiterjevega sindroma ali avtoimunske bolezni alopecia areata, ki povzroča tudi izpadanje las.

8. Odstopanje nohta od nohtne posteljice povzročajo kožne bolezni, kot so luskavica, ekcem ali glivične okužbe, pa tudi bolezni ščitnice in nekatera zdravila. Del nohta, ki odstopa, spremeni barvo in postane belorumen.

Vsaka ženska si želi močne, zdrave in negovane nohte. Za dosego tega cilja pa je poleg pravilne nege izjemno pomembna tudi raznolika prehrana, polna vitaminov in mineralov, ki jih vaše telo in nohti potrebujejo. Če vas pestijo težave z nohti, bodite najprej pozornejše na svojo prehrano. Razmislite o tem, da bi jo obogatile s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamine in minerale za močne in zdrave nohte. Na poti do lepih nohtov pa imejte v mislih, da spremembe ne bodo vidne čez noč, saj nohti rastejo počasi, zato vztrajajte!

Viri:
https://www.bodieko.si/kaj-nohti-povedo-o-vasem-zdravju
https://vizita.si/bolezni/spremembe-na-nohtih-in-kaj-pomenijo.html
https://www.nasa-lekarna.si/backup/clanki-old/clanek/kaj-nam-povedo-koza-nohti-in-lasje/ 

    Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!