Lomljivi nohti so pogostejši s starostjoLomljivi nohti so pogostejši s starostjo

Vpliv menopavze in hormonskih sprememb na nohte

Nohti imajo že od nekdaj pomembno uporabno vlogo v našem življenju, a hkrati so za njihovo lepoto skrbeli že pred 7000 leti. A kakšni so zdravi in negovani nohti ter kako jih obdržati tudi v času menopavze in po njej? Preverite v članku.

Lepi in negovani nohti različnih barv in dolžin nas spremljajo že dolgo. Zato ne preseneti dejstvo, da se na leto proda več milijard USD laka za nohte po svetu. Zanimiv je tudi podatek, da se je velik preskok prodaje zgodil v obdobju 2007–2012, ko se je prodaja s treh milijard USD povečala na več kot 40 milijard USD. 

Urejeni in lepi nohti so torej poleg gostih, močnih las in sijoče kože zelo pomemben del ženskega videza. Krhki in lomljivi nohti nas namreč opominjajo tudi na to, da s telesom nekaj ni v redu. Na njihov videz in zdravje vplivajo številni dejavniki, kot so genetika, prisotnost nekaterih bolezni, stres ter starost, menopavza in z njo povezano nihanje ravni hormonov.

Celo 85–90 % žensk po svetu uporablja izdelke za nego nohtov.

Kakšni so zdravi nohti?

Zdravi nohti so sijoči, gladki in enakomerni tako na površini kot na robu. Obnohtna kožica, nohtne gube in nohtna plošča so trdno pritrjene. Vidna nohtna posteljica je rožnata, prosti rob pa bel. Drugi znaki za zdrave nohte so tudi prosti rob, ki sega nad nohtno ležišče, sijoča plošča in rahla ukrivljenost prostega roba. 

Zdrav noht ni razpokan, krhek ali zlomljen, na njihovi površini pa ni opaziti nobenih nepravilnosti, kot so izbokline, črte, madeži ali pikice. Struktura nohta:

Kako menopavza vpliva na nohte?

Nohti so zgrajeni iz beljakovine, imenovane keratin. Pomanjkanje estrogena oslabi keratinsko plast na nohtih ter jih naredi krhke in lomljive, zato menopavza presenetljivo vpliva tudi nanje. Ženske v menopavzi so še posebej nagnjene k lomljenju nohtov tudi zaradi zmanjšanja količine holesterol sulfata v nohtni plošči.

Hkrati nižja raven ženskega spolnega hormona povzroči tudi dehidracijo, kar vpliva na nohte in povzroči, da postanejo suhi, poškodovani in se pogosteje luščijo.  

Lomljivi nohti so pogostejši tudi s starostjo, saj se pojavijo pri 19 % ljudi, starih manj kot 60 let, in 35 % ljudi, starejših od 60 let. 

Poškodovani in šibki nohti v menopavzi so tako kombinacija nižje ravni estrogena in starosti, zato je zanje treba skrbeti že mnogo prej. Poškodbe na nohtni plošči so namreč trajne in jih ni mogoče popraviti.

Lomljivi nohti so pogostejši tudi s starostjo, saj se pojavijo pri 19 % ljudi, starih manj kot 60 let, in 35 % ljudi, starejših od 60 let.

Poskrbite za svoje nohte

Da si povrnete zdrave in močne nohte, poskrbite zanje:

  • Redno uporabljajte kremo za roke in tako vlažite nohte, še posebej po umivanju rok. Izberite kremo z glicerinom, ureo ali lanelinom  ter vazelin.  
  • Izogibajte se uporabi acetona (pogosta sestavina v odstranjevalcih laka), ki nohte še bolj izsuši.
  • Za močnejše nohte zaužijte zadostne količine kalcija skupaj z vitaminom D, ki izboljša absorpcijo kalcija. Najdete ga v mlečnih izdelkih (mleko, sir, parmezan), sardelah, nekaterih oreščkih, jajcih, blitvi in špinači.
  • Nohtov ne izpostavljajte vodi in detergentom – med delom na vrtu, pri umivanju posode, čiščenju ali drugih opravilih nosite rokavice.
  • Nohti naj bodo kratki in kvadratne oblike.
  • Izogibajte se kozmetiki za nego nohtov in pri piljenju nohtov pilite le v eno smer
Poleg tega poskrbite tudi za zadostne količine biotina, vitamina C in cinka.
  • Vitamini skupine B so nepogrešljivi za pravilno delovanje nohtov oz. celotnega telesa.
  • Vitamin B6 sodeluje pri sintezi cisteina in njegovi vključitvi v keratin, kar spodbuja zdravo rast in krepitev nohtov.
  • Vitamin B9 prispeva k sintezi aminokislin, delovanju imunskega sistema, ima pa tudi vlogo pri delitvi celic.
  • Železo sodeluje pri tvorbi hemoglobina in rdečih krvničk, ki so odgovorne za prenos kisika v telesu. Na ta način omogoča oskrbo nohtov s potrebnimi hranili.
  • Cink prispeva k ohranjanju normalnih nohtov, ima pa tudi vlogo pri sintezi DNK in delitvi celic. Ker spodbuja razmnoževanje celic in rast tkiv, je bistvenega pomena tudi za zdravo rast nohtov.
  • L-cistein je aminokislina, ki je osnovni naravni gradnik nohtov. 

Vsa ključna hranila za zdrave in močne nohte lahko najdete v Merz Spezial dražejih za kožo, lase in nohte. Ker nohti rastejo zelo počasi in potrebujejo veliko časa, da se regenerirajo, uživajte dražeje vsaj tri mesece, nekatere ženske pa potrebujejo tudi 6 do 9 mesecev, da vidijo prve rezultate. 

Nekatere naše uporabnice že po treh mesecih opazijo spremembe na nohtih!

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!