Savjeti za čvrste i zdrave nokte

Nasveti za čvrste in zdrave nohte

Poslovite so od krhkih in lomljivih nohtov z naslednjimi preprostimi ukrepi.

1. Ne odstranjujte in ne trgajte obnohtne kožice

Dermatologi trdijo, da je prvo pravilo za zdrave nohte, da pustite obnohtno kožico pri miru. Obnohtna kožica ima pomembno zaščitno vlogo, saj pomeni bariero, ki preprečuje okužbe nohta.

2. Pravilno uporabljajte pilico za nohte

Nohte pilite le v eno stran in uporabljajte nežne pilice. Napačno piljenje s pregrobimi pilicami je zelo pogost razlog za lomljenje in trganje nohtov.

3. Uporabljajte kremo za roke ali olje za obnohtno kožo

Zadostna navlaženost nohtne posteljice in obnohtne kože lahko zmanjša lomljenje nohtov ter izboljša zdravje in izgled obnohtne kožice. Zdrava obnohtna kožica je prvi pogoj za zdrave nohte.

4. Ne uporabljajte acetonskega odstranjevalca laka za nohte

Strokovnjaki so že večkrat pokazali, da aceton suši nohte in jim škoduje. Če imate krhke nohte, se zato izogibajte uporabi odstranjevalcev laka za nohte, ki vsebujejo aceton.

5. Omejite izpostavitev nohtov vodi

Če so nohti predolgo izpostavljeni vodi, se nohtna posteljica navlaži in raztegne, ko se posuši, pa se ponovno skrči. To je lahko vzrok za nastanek krhkih in lomljivih nohtov, zato zaščitite roke z rokavicami, ko pomivate posodo, in se izogibajte predolgemu prhanju ali kopanju.

6. Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano

Osnova za zdrave nohte je, da ima telo dovolj potrebnih vitaminov in mineralov. Kakršnokoli pomanjkanje se lahko odraža v stanju nohtov. Poleg uravnotežene prehrane svetujemo uporabo Merz Spezial Dragees, ki vsebujejo kombinacijo vitaminov in mineralov za zdrave nohte, lase in kožo.

7. Bodite previdni ob uporabi izdelkov, ki izsušujejo kožo

Razni izdelki, kot je na primer razkužilo za roke, izsušujejo kožo in posledično škodujejo nohtom. Če uporabljate take izdelke, se izogibajte pretirani uporabi in s kremo poskrbite za zadostno navlažitev kože.

8. Začasno se odpovejte lakiranju, gelu, gelish laku in umetnim nohtom

Redna izpostavljenost nohtov kemikalijam povzroča tanjšanje in slabšanje zdravja nohtov. Zato se začasno odpovejte lakiranju nohtov, uporabi gela in gelish laka ter nanašanju umetnih nohtov.

9. Imejte kratke nohte

Dolgi nohti so bolj dovzetni za trganje in poškodbe. Da boste ojačali nohte, dermatologi svetujejo, da jih redno strižete in ne puščate predolgih.

Če vam ti nasveti ne pomagajo in so vaši nohti še vedno zelo krhki in lomljivi, obiščite svojega zdravnika ali dermatologa.

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!