Vpliv menopavze in hormonskih sprememb na kožo, lase in nohte

Po 40. letu starosti bo vaše telo šlo skozi mnoge spremembe, ena izmed njih je tudi menopavzni prehod, ki med drugim vpliva na kožo, lase in nohte.

Po 40. letu starosti bo vaše telo šlo skozi mnoge spremembe, ena izmed njih je tudi menopavzni prehod, ki med drugim vpliva na kožo, lase in nohte. 

Menopavza je posledica prenehanja delovanja jajčnikov, zaradi česar upade raven estrogena, ženskega spolnega hormona, ki vpliva na številne biološke funkcije v telesu.

Obdobje menopavze nastopi, ko ženska 12 zaporednih mesecev nima menstruacije in ne more več naravno zanositi. Večina žensk občuti simptome menopavze, kot so neredni menstrualni cikli, vročinski oblivi, obilno potenje in nespečnost že dve do osem let pred zadnjo menstruacijo.

Nižja raven estrogena med drugim vpliva tudi na:

  • poslabšanje zdravja
  • izgubo kolagena
  • celično razgradnjo
  • hitrejše staranje
  • psihološko zdravje 
  • povečanje telesne teže

Poleg naštetih sprememb lahko ženske opazijo še motnje koncentracije, nižjo raven energije, pozabljivost, manjše spolno poželenje in druge simptome.

Fiziološke spremembe in nižja raven estrogena pa vplivajo tudi na kožo, lase in nohte.

Spremembe na koži  

Hormonske spremembe v obdobju menopavze vplivajo na videz kože. Estrogen ima pomemben učinek na fiziologijo kože in stimulira proizvodnjo kolagena, katerega nižja koncentracija povzroča manjšo elastičnost, suhost in povešanje kože ter nastanek gubic.

V času menopavze primerno poskrbite za svojo kožo. Ustvarite si svojo rutino, ki kožo navlaži in jo ohranja elastično. Naša priporočila:

  • Uporabite nežen in vlažilni čistilec ter se izogibajte gelom in penastim čistilcem, ki kožo izsušijo.
  • Redno vlažite kožo s hranilno kremo (tudi po telesu) in se izogibajte prhanju z vročo vodo.
  • Ne pozabite na sončno kremo, saj ima koža manj naravne zaščite.
  • Poskrbite za roke s kremo in zaščitnimi rokavicami.
  • Zaužijte dovolj vitamina C, ki zagotavlja čvrstost in elastičnost kože, ter cinka, biotina in vitamina A, ki kožo ohranjajo zdravo. Vse naštete elemente najdete v Merz Spezial dražejih za kožo, lase in nohte.

Izpadanje las

Raziskave so dokazale, da estrogen pomembno vpliva na rast las, še posebej na število las v anageni fazi, hitrost rasti in debelino las. V menopavzi lahko zato ženske opazijo tanjšanje in bolj pogosto izpadanje las ter njihovo počasnejšo rast, še posebej na frontalni lasni liniji.

Nižja raven estrogena vpliva tudi na povečano proizvodnjo androgenov, moških spolnih hormonov. Ti zmanjšajo lasne mešičke in dodatno vplivajo na izpadanje las na glavi, hkrati pa lahko pospešijo rast dlak na neželenih mestih, kot sta brada ali del nad zgornjo ustnico. 

Izguba las, prhljaj in suho lasišče lahko vplivajo na vaše počutje in samozavest, zato si pomagajte s spodnjimi nasveti:

  • Omejite uporabo pripomočkov za oblikovanje las.
  • Uporabljajte le naravne barve za lase.
  • Poskrbite, da zaužijete dovolj vitamina C, vitaminov skupine B in vitamina A, saj vsi ti vplivajo na stanje las. Prav tako elementi baker, cink in železo vplivajo na rast las. Vsa ključna hranila lahko najdete v Merz Spezial kapsulah za lase.

Krhki nohti

Nohti so zgrajeni iz beljakovine, imenovane keratin. Menopavza presenetljivo vpliva tudi nanje, saj pomanjkanje estrogena oslabi keratinsko plast na nohtih ter jih tako naredi krhke in nagnjene k lomljenju. 

Hkrati nižja raven spolnega hormona povzroči tudi dehidracijo, kar posledično vpliva na nohte in povzroči, da postanejo suhi, poškodovani in se pogosteje luščijo. 

Da si povrnete zdrave in močne nohte, poskrbite zanje:

  • Redno uporabljajte kremo za roke in tako vlažite nohte, še posebej po umivanju rok.
  • Izogibajte se uporabi acetona (pogosta sestavina v odstranjevalcih laka), ki nohte še bolj izsuši.
  • Za močnejše nohte zaužijte zadostne količine kalcija skupaj z vitaminom D, ki še izboljša absorpcijo kalcija. Poleg tega poskrbite tudi za zadostne količine biotina, vitamina C in cinka. Vsa ključna hranila za zdrave in močne nohte lahko najdete v Merz Spezial dražejih za kožo, lase in nohte.

Do 52. leta starosti se bo večina žensk soočila z menopavzo ali vsaj njenimi simptomi. Čeprav je to obdobje polno sprememb, pa nikakor niso vse slabe. Z Merz Spezial vitamini za kožo, lase in nohte ter Merz Spezial kapsulami za lase lahko izboljšate svoj videz in si povrnete samozavest.

Naše uporabnice so več kot zadovoljne z njimi.

 

 

 

Viri:

  1. https://www.healthline.com/health/menopause  
  2. https://www.abczdravja.si/hormoni-in-presnova/zgodnja-menopavza/ 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685269/ 
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22171679/ 
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/ 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!