Deset vitaminov in mineralov za močne nohte

Deset vitaminov in mineralov za močne nohte

Lomljivi, krhki, razcepljeni in poškodovani nohti so pogosto znak, da na vašem krožniku primanjkuje hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, pomembnih za lepe nohte. Na stanje nohtov pa slabo vplivajo tudi oslabljen imunski sistem, stres, vreme in izpostavljanje rok vlagi ali kemikalijam.

Si tudi vi želite lepih in negovanih rok? Žal za izpolnitev te želje ni dovolj le redna tedenska manikira, temveč je na prvem mestu prehrana, saj z njo lahko sami največ naredite za zdrave nohte. 

Iz česa so nohti?

Nohti so iz keratina, beljakovine, iz katere so sestavljeni tudi lasje. Za lepe nohte in lase tako priporočamo uživanje raznolike hrane, bogate z vitamini, minerali, antioksidanti in beljakovinami. V svojo prehrano vključite tudi zdrave maščobe, ki so nujne za zdravje nohtov, las in kože.

Kako hitro rastejo nohti?

Pri odraslem človeku nohti na rokah rastejo povprečno 3 mm na mesec, nohti na nogah pa tudi do štirikrat počasneje. Otrokom nohti rastejo hitreje kot odraslim. Najhitreje raste noht na sredincu, saj je ta prst najdaljši in najbolj izpostavljen. Noht na roki se v celoti obnovi v treh do šestih mesecih, na nogah pa lahko ta postopek traja tudi do leta in pol.

Deset vitaminov in mineralov za močne nohte

Kateri vitamini in minerali so najpomembnejši za zdrave in močne nohte, preberite v nadaljevanju.

1. Vitamin A je koristen pri suhih in lomljivih nohtih. Najdete ga v jetrih, brokoliju, rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih.

2. Vitamin B12je pomemben pri optimalni trdnosti nohtov. Največ ga je v drobovini, školjkah, mleku in jajcih.

3. Vitamin C je najboljša pot do lepih nohtov – nohte krepi, spodbuja njihovo rast in preprečuje odstopanje. Veliko ga je v kiviju, jagodah, pomarančah, limonah, brokoliju, cvetači, špinači in beluših.

4. Vitamin D preprečuje plastenje in pokanje nohtov, najdete pa ga v mastnih ribah, kot so sardine, tuna in losos, pa tudi v jajcih in maslu.

5. Vitamin E je borec proti porumenelosti nohtov; največ ga vsebujejo oreščki, soja, korenje, koruza in špinača.

6. Vitamin H (biotin) je skrbnik gradnje in utrjevanja nohtov. Najdete ga v jetrih, cvetači, arašidih, rumenjaku, pivskem kvasu, pomarančah, gobah, grenivkah in lubenici.

7. Kalcij sodeluje pri izgradnji in skrbi za trdnost nohtov, kosti in zob. V hrani ga najdete v mleku in mlečnih izdelkih, zeleni listnati zelenjavi, figah, brokoliju in blitvi.

8. Folna kislina odpravlja navzdol rastoče nohte, nahaja pa se v listnati zelenjavi.

9. Cink sodeluje pri obnovi celic, vsebujejo pa ga rdeče meso, jajca in školjke.

10. Selen prispeva k ohranjanju zdravih nohtov in las, največ ga je v brazilskih oreščkih, jetrih in morskih sadežih.

 

Kdaj boste videli rezultate?

Pri kratkih nohtih se bodo rezultati poznali najhitreje po treh mesecih, saj vaša prehrana ne vpliva na vidni del nohta, temveč na del nohta, ki takrat, ko obogatite svojo prehrano z vitamini in minerali, šele začne rasti. Zato vam polagamo na srce, da deset vitaminov in mineralov za močne nohte dodate v svojo prehrano še danes in pri njihovem uživanju vztrajate. Pomembno je, da imate realna pričakovanja in ne obupate prehitro. Vaše telo je izvrsten inštrument, ki bo v ustreznih razmerah poskrbel za svojo obnovo v najhitrejšem možnem času. Zaupajte mu!

 

Viri:
https://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/11355/Hranila-in-hrana-za-zdrave-nohte

https://www.viva.si/Po%C4%8Dutje-in-lepota/7405/Kaj-jesti-za-lepe-nohte

http://strokovnjakodgovarja.com/clanek/kako-hitro-rastejo-nohti

https://www.delo.si/prosti-cas/zdravje/15-stvari-ki-jih-morda-niste-vedeli-o-nohtih.html

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!