Zdravi nohti potrebujejo vitamine in minerale

Recite NE razcepljenim, lomljivim nohtom!

Urejeni, lepi nohti so poleg gostih, močnih las in sijoče kože zelo pomemben del ženskega videza. Krhki in lomljivi nohti nas poleg estetsko motečega vidika opominjajo tudi na to, da s telesom nekaj ni v redu. Na njihov videz in zdravje vplivajo namreč številni dejavniki, kot so hormoni, genetika, prisotnost nekaterih bolezni, stres itd.

Nohti postajajo bolj krhki in lomljivi že s staranjem, ta proces pa še bolj pospešijo navade, kot so prepogost nanos in odstranjevanje barvnega laka, nošenje umetnih nohtov, nepravilna nega in slaba prehrana.

Velikokrat pa je vzrok krhkih, razcepljenih nohtov nezadosten vnos vitaminov in mineralov, nujno potrebnih za njihovo rast in zdravje.

Sodobni način življenja in z njim povezan stres ne vplivata le na povečano izločanje nekaterih hormonov, temveč tudi na moteno presnovo vitaminov in mineralov v telesu. Stres ima še posebej velik vpliv na raven vitaminov skupine B, ki so nujno potrebni za zdrave in čvrste nohte. Za premagovanje stresa telo porablja tudi večje količine vitamina C, ki ga nato posledično primanjkuje drugim procesom, kot je tvorba kolagena.1

Zato je poleg zdrave prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, več kot priporočljiv tudi vnos prehranskih dopolnil, ki bodo nohte dodatno oskrbela z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi. 

Zdravi nohti potrebujejo vitamine in minerale!

Da bodo vaši nohti zdravi in močni, potrebujejo vitamine, kot so:

Vitamini skupine B

Biotin (vitamin B7) vpliva na trdnost nohtov in na presnovo aminokislin, ki so zelo pomemben dejavnik pri rasti nohtov, folna kislina (vitamin B9) pa sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk in pri prenašanju kisika celicam.

Vitamin C

Vitamin C je nujen za nastanek kolagena v telesu – kolagen vzdržuje strukturo in čvrstost kože in nohtov.

Železo

Tudi železo sodeluje pri prenosu kisika celicam – ker je kisik nujno potreben za zdrave nohte, se pomankanje železa lahko odraža kot brazde na nohtih.

Cink

Cink je zadolžen za mnogo procesov v našem telesu, med katerimi sta tudi rast in delitev celic. Pomanjkanje cinka povzroča degeneracijo nohtne plošče in se odraža kot bele pike ali lise na nohtih.

Poleg vnosa potrebnih vitaminov in mineralov pa nam pri rasti zdravih, čvrstih nohtov lahko pomagajo tudi spodnji napotki:

1. Pijte dovolj vode!

Zadostno pitje vode ne vlaži samo naše kože, temveč preprečuje tudi izsušitev nohtov.  

2. Nanesite vlažilno kremo

Pogosto umivanje rok z vročo vodo je sicer del dobre higiene, vendar je voda tudi vzrok izsušenosti nohtov. Vlaga v nohtih upada tudi s staranjem – če želimo to preprečiti oz. upočasniti, vsakodnevno nanesimo dobro vlažilno kremo za roke in jo privoščimo ne le svoji koži, temveč tudi nohtom.

3. Zaščitite nohte pred agresivnimi čistili in detergenti

Če le moremo, kožo in nohte zaščitimo z rokavicami pri uporabi čistil in detergentov. Ti lahko našo kožo po nepotrebnem razdražijo in povzročijo krhkost nohtov.

4. Ne grizite nohtov!

Grizenje nohtov poškoduje nohtno posteljico in uničuje noht. Pri premagovanju te slabe razvade lahko posežete po laku za nohte z grenkim okusom ali pa si omislite manikuro – če bodo vaši nohti lepi in urejeni, jih boste s težkim srcem grizli!

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

    Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!