Rast in kakovost lasRast in kakovost las

Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o laseh

Ste vedeli, da vaše lasišče trenutno pokriva okoli sto tisoč las? Kaj pa to, da so vsi lasje, ki jih vidite, v bistvu mrtvi? Edini živi del las je tisti, ki je še vedno znotraj povrhnjice vašega lasišča. Ko govorimo o laseh, torej še posebej drži, da lepota prihaja od znotraj.

Kaj vpliva na rast in kakovost las?

Dolgi, sijoči in močni lasje so že od nekdaj simbol ženstvenosti in zdravja. Boste pa za dolge lase potrebovali precej potrpljenja, saj lasje na mesec zrastejo le za en centimeter. Kaj pa vpliva na rast in kakovost las? Poglejmo si najpomembnejše dejavnike.

Genetika

Najpomembnejši dejavnik pri rasti in videzu naših las je genetika. Barva in gostota las sta odvisni od genetskega zapisa. Naše lasišče je prekrito z lasnimi mešički, katerih število določa gostoto las. Mešički se oblikujejo pred rojstvom, njihovo število pa se pozneje v življenju več ne spremeni. Zanimivo pa je, da je število lasnih mešičkov odvisno od barve las. Blondinke jih imajo največ, okrog 150.000, rdečelaske pa najmanj, samo 90.000.

Spol

Nekatere študije so pokazale, da moškim lasje rastejo hitreje in da so njihovi lasje gostejši.

Temperatura

Toplota spodbuja kroženje krvi v telesu, kar pomeni, da lasje načeloma rastejo hitreje na toplem. V hladnem vremenu pa lasje postanejo suhi in krhki zaradi pomanjkanja vlage v zraku, kar povzroča lomljenje in cepljenje las.

Starost

Z leti se rast las upočasni. Spremembe v barvi las so najočitnejši znak staranja, z leti namreč lasni mešički proizvajajo manj melanina, pigmenta, ki daje lasem barvo, zato lasje sivijo. Pri starejših ljudeh lahko opazimo tudi tanjše in počasi rastoče lase, pri moških (redkeje tudi pri ženskah) pa tudi plešavost. To so posledice tega, da z leti število aktivnih lasnih mešičkov upada.

V hladnem vremenu lasje postanejo suhi in krhki zaradi pomanjkanja vlage v zraku, kar povzroča lomljenje in cepljenje las.

Striženje

Verjetno ste že slišali, da bolj ko si strižemo lase, hitreje rastejo. Ta informacija je napačna, saj striženje ne vpliva na rast las. Je pa res, da razcepljene konice ovirajo rast, kar pomeni, da je striženje las potrebno le takrat, ko opazimo, da se nam konice cepijo.

Prehrana

Zdravje las se začne znotraj. Le če vaši lasje dobijo dovolj potrebnih vitaminov in mineralov, bodo zdravi in močni, kar je pogoj za sijoče in dolge lase. V nasprotnem se pogosto pojavijo težave z izpadanjem in lomljivostjo las. Ali veste, kateri so najpomembnejši vitamini in minerali za zdrave lase? Spoznajte jih!

  • B-VITAMINI

Najpomembnejša sta vitamina B3 in B7, saj ob njunem pomanjkanju opazimo, da lasje pretirano izpadajo, postanejo lomljivi in brez sijaja. Normalno pa je, da vam dnevno izpade okoli sto las.

  • ŽELEZO

Železo ima vlogo pri delitvi celic in pri prenosu kisika v telesu. Pomanjkanje železa ima negativne vplive na celo telo, povzroča namreč nenehno izčrpanost, vpliva pa tudi na prekomerno izpadanje las.

  • CINK

Tudi cink ima vlogo pri delitvi celic, hkrati pa sodeluje pri sintezi DNK. Cink je eden izmed najpomembnejših mineralov za ohranjanje zdravih las, njegovo pomanjkanje pa povzroči čezmerno izpadanje ali maščenje las.

 

Čeprav je pri laseh veliko odvisno od genetike, lahko na njihovo zdravje in videz močno vplivamo. Z zagotovitvijo optimalnih pogojev se lahko izognemo lomljivim lasem brez življenja.

S prehrano in prehranskimi dopolnili moramo lasem zagotoviti dovolj potrebnih hranil, hkrati pa moramo biti pazljivi tudi pri umivanju las, uporabljati čim bolj naravne šampone ter se izogibati prekomernemu umivanju in pretirani uporabi direktne vročine na laseh, kot jo uporabljamo pri likanju ali kodranju las. Tako bodo naši lasje zdravi, močni in sijoči ter bodo videti prečudovito!

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!