Težave z lasmi, ki se jim le redke izognejo

Ne glede na barvo, dolžino, teksturo ali obliko las se skoraj vsaka ženska spopada z vsaj eno težavo z lasmi.

Ne glede na barvo, dolžino, teksturo ali obliko las se skoraj vsaka ženska spopada z vsaj eno težavo z lasmi. Odkrij najpogostejše in kako se z njimi spopasti.

Vsaka izmed nas ima svojo zgodbo z lasmi, tudi naše uporabnice.

 

Ne glede na vašo zgodbo ali težave z lasmi vsaka izmed nas stremi k zdravim, sijočim in močnim lasem. Zato preverite najpogostejše težave in načine, kako se z njimi spoprijeti.

 

Najpogostejše težave z lasmi

 

1. Prekomerno izpadanje las

Na dan v povprečju izpade od 80 do 100 las, kar je posledica njihovega naravnega cikla rasti. Če opazite večje izpadanje, pa lahko trpite za enim od treh tipov najpogostejšega izpadanja las: anageni efluvij, telogeni efluvij in androgeno alopecijo.

Izpadanje las lahko preprečite s primernimi izdelki za nego las, spremembo življenjskega sloga in dnevnim uživanjem Merz Spezial kapsul za lase. Več o izpadanju las in nasvetih preberite v našem članku Odkrijte vzroke izpadanja las in jih preprečite.

 

2. Prhljaj

Glavni vzrok za nastanek prhljaja so glivice iz rodu Malassezia, bolj natančno glivici M. globosa in M. restricta. Meddruge pomembne dejavnike spadajo tudi življenjski slog, stres, vplivi okolja, hormonsko stanje in kronične bolezni.

Na zdravem lasišču se vrhnje celice v suhi obliki izločajo z lasišča, pri prhljaju pa je ta postopek moten in se odstranjujejo večji, poroženeli delci (iz več sto celic), ki ostanejo na lasišču in so zelo vidni.

Pri zmernem prhljaju lahko težavo umirimo z dermatološko preverjenimi izdelki za nego las, pri močnejšem prhljaju pa priporočamo pogovor z dermatologom ali zdravnikom. Ne glede na resnost težave lahko veliko naredite z zdravo in uravnoteženo prehrano.

Poleg estetskih težav pa je lahko prhljaj problematičen tudi zaradi povečanega števila glivic in bakterij na lasišču, s praskanjem pa lahko hitro naredimo drobne ranice, ki vodijo do vnetja ali celo do seboreje.

 

3. Seboroični dermatitis ali seboreja

Seboreja je pogosta kožna bolezen. Zanjo je značilno preveliko izločanje maščobe, zato so lasje velikokrat hitro videti mastni in imajo lahko neprijeten vonj. Drugi simptomi so povečan prhljaj, srbečica, povečano izpadanje las in luščenje kože.

Vzrok za nastanek bolezni je velikokrat genetski, na razvoj pa vplivajo tudi kroničnebolezni, povečan stres ter pomanjkanje spanja in nekaterih vitaminov. Točnega vzroka zdravniki še danes ne poznajo.

Za lajšanje simptomov in zdravljenje bolezni po pogovoru s farmacevtom ali zdravnikom uporabite dermatološko preverjene izdelke za nego las. Zdravnik vam lahko glede na resnost težave predpiše tudi protiglivične gele in zdravila.

Zanimivo je, da se lahko seboreja pojavi že pri dojenčkih, je pogostejša pri moških ter v hladnejših in suhih delih sveta.

 

4. Mastni lasje

Najpogostejši vzrok za mastne lase je prepogosto umivanje las. Žleze v lasnih mešičkih namreč proizvajajo sebum, maščobnato snov, ki ščiti vaše lasišče pred izsuševanjem. S prekomernim umivanjem rušite naravno ravnovesje lasišča, ki postane suho, zato žleze proizvajajo več sebuma, kar vodi v mastne lase.Da preprečite mastne lase, se izogibajte prekomernemu umivanju las, uporabljajte naravne šampone brez dišav in se zdravo prehranjujte. Več o mastnih laseh preberite v našem članku Znebite se mastnih las.

 

5. Poškodovani lasje

Sonce, morje, pripomočki za oblikovanje las, umazano ozračje, napačni izdelki za nego, pomanjkanje vitaminov in mineralov ter mnogi drugi dejavniki lahko uničijo vaše lase.

Pomagate jim lahko s primerno prehrano, izdelki za nego in obnovitev las ter prehranskimi dodatki s ključnimi vitamini in minerali, kot so Merz Spezial kapsule za lase.

 

6. Razcepljene konice

Poškodovani lasje se velikokrat končajo pri razcepljenih konicah, ki nastanejo kot posledica izgube vlažnostiin prekomernega oblikovanja las predvsem s kodralniki ali ravnalci las, ki lase še dodatno izsušijo.

Razcepljene konice nastanejo, ko je zunanja zaščitna plast las (povrhnjica) poškodovana in se začne luščiti nazaj. Povrnite jim vlažnost in zdravje z uporabo balzama za lase, sproščenimi pričeskami in manjšo uporabo oblikovalcev las. Priporočajo se tudi redni obiski frizerja in maske za lase.

 

Merz Spezial kapsule za lase

Veliko težav z lasmi izhaja iz pomanjkanja ključnih vitaminov in mineralov. Da se jim izognete ali vsaj delno izboljšate, preizkusite Merz Spezial kapsule za lase, ki vsebujejo skrbno izbrano kombinacijo 15 vitaminov, mineralov, rastlinskih izvlečkov in aminokislin, ki lase nahranijo od znotraj.

Več o kapsulah in njihovi sestavi odkrijte tukaj.

 

 

Viri:

  1. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/0201/p185.html
  2. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0501/p2713.html  
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-problems
  4. https://www.ezdravje.com/zdravje-in-dobro-pocutje/nega-las/bolezni-las-in-lasisca/

 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!