Odkrijte vzroke izpadanja las in jih preprečite

Na dan v povprečju izpade od 80 do 100 las, kar je posledica njihovega naravnega cikla rasti. Če opazite večje izpadanje, pa lahko trpite za enim od treh tipov najbolj pogostega izpadanja las. Naučite se prepoznati znake vsakega izmed njih in spoznajte načine, s katerimi lahko izpadanje čim bolj omejite.

Na dan v povprečju izpade od 80 do 100 las, kar je posledica njihovega naravnega cikla rasti. Če opazite večje izpadanje, pa lahko trpite za enim od treh tipov najbolj pogostega izpadanja las. Naučite se prepoznati znake vsakega izmed njih in spoznajte načine, s katerimi lahko izpadanje čim bolj omejite.

Spoznajte svoje lase

Povprečna oseba ima na lasišču med 80.000 in 150.000 las. Število las vsakega posameznika je genetsko določeno, na količino pa delno vpliva tudi barva las.

Barva las vpliva na število lasnih mešičkov in debelino las

Vir: Povzeto po Raab W. Haarerkrankungen in der dermatologischen Praxis. Springer Verlag 2012

Lasje rastejo ciklično in gredo v svojem življenjskem ciklu skozi tri faze rasti. V anageni fazi rastejo, katagena faza je prehodna stopnja med rastjo in izpadanjem, v telogeni fazi pa lasje izpadejo iz lasnega mešička. Nato se rastni ciklus las ponovi.

Las sestavlja tudi lasni mešiček (folikel), ki je vdolbina, iz katere izrašča las. Las je v spodnjem delu mešička priraščen z lasno čebulico, ki je rahlo odebeljena.

Prepoznajte svoj tip izpadanja las

Med pogoste tipe izpadanja las štejemo: anageni efluvij, telogeni efluvij in androgeno alopecijo.

Latinska beseda effluvium pomeni izpadanje in označuje povečano izpadanje las, ki presega normalno fiziološko izpadanje las, vendar ni nujno, da vodi v plešavost.

Anageni efluvij: zaradi zdravljenja v kratkem času izpade večina las ali vsi lasje.

Anageni efluvij je tip izpadanja las, ki se najpogosteje pojavi zaradi toksičnega vpliva zdravil na lasne mešičke v fazi rasti. Pogost je po zdravljenju proti rakavim obolenjem, po obsevanju, po zaužitju kemikalij in pri vnetnih boleznih.

Ta tip izpadanja las je prehodne narave, saj v večini primerov lasje po približno treh mesecih ponovno začnejo rasti. Pogosto se tudi zgodi, da osebi zrastejo drugačni lasje kot jih je imela pred zdravljenjem – osebe z ravnimi lasmi imajo nato skodrane in obratno. (1)

Simptomatsko izpadanje las ali telogeni efluvij: zaradi določenega sprožilnega dejavnika nenadno izpadajo lasje po celotnem lasišču.

Telogeni efluvij je pogost pojav, pri katerem bolniki opazijo, da jim v nekem obdobju lasje izpadajo v večjih količinah. Stresni dejavnik povzroči, da večje število lasnih mešičkov prezgodaj preide iz faze rasti v fazo mirovanja.

Med stresne dejavnike štejemo: psihični stres (npr. pred izpiti, v službi), poporodno obdobje, vročinska stanja, okužbe ali hude kronične bolezni.

Simptomatsko izpadanje las je lahko akuten ali kroničen pojav. Akutni se pojavi približno dva meseca po sprožilnem dejavniku in povzroči nenadno povečanje izpadanja las (odpade lahko tudi do 70 % las). Pri kroničnem izpadanju pa gre za postopno izpadanje, ki ga opazimo šele takrat, ko izgubimo že večino las. (2, 3)

Začasno izpadanje las je značilno tudi po akutni virusni okužbi, ki jo spremlja povišana telesna temperatura, kot na primer pri okužbi s koronavirusom (COVID-19). Simptomatsko izpadanje las se pojavi nekaj tednov po okužbi, rast las pa se običajno normalizira sama od sebe v treh do šestih mesecih. (4, 5)

Androgena alopecija ali plešavost: najpogostejši tip izpadanja las, kjer se lasje začnejo redčiti na vrhu glave in ob straneh.

Androgena alopecija je najpogostejši tip izpadanja las, ki se pojavi pri približno 50 % moških in ženskah. Ta vrsta plešavosti je v veliki meri dedna, ni pa nujno. Pogosteje se pojavlja pri kadilcih, pri starejši populaciji, pri osebah s pomanjkanjem hormona ščitnice ali nizko ravnijo železa ter pri pretirani izpostavljenosti soncu. Androgena alopecija se kaže kot postopno umikanje čelne linije las in kot pojavljanje plešastih lis pri moških oziroma kot razpršeno redčenje las vzdolž temena lasišča pri ženskah. (6, 7, 8, 9)

Preprečite izpadanje las

Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi lahko zmanjšamo izpadanje las:

  • Naj bodo vaše pričeske ohlapne. Če lase redno oblikujete v kite, figo ali čop, naj ne bodo preveč »zategnjeni«.
  • Izogibajte se dotikanju las, kolikor je le mogoče. Ne vlecite, zvijajte ali drgnite las.
  • Posušite lase na zraku. Po umivanju si z brisačo nežno otrite lase. Izogibajte se drgnjenju las z brisačo ali zvijanju las.
  • Uživajte uravnoteženo prehrano, bogato s ključnimi hranili. V svoje prigrizke in obroke poskusite vključiti veliko železa in beljakovin. Železo se v največji meri nahaja v rdečem mesu, morski hrani in fižolu, beljakovine pa se nahajajo v mesu, morski hrani, mlečnih izdelkih, jajcih in stročnicah. (10, 11)

Tudi orodja pripomočki za oblikovanje ali barvanje las so pogosti krivci za njihovo izpadanje. Spodaj smo zbrali pripomočke, ki najbolj vplivajo na izpadanje:

  • sušilnik las
  • kodralnik las
  • likalnik za lase
  • kreme, geli in pršila za barvanje las
  • belilna sredstva

Če se odločite za oblikovanje las s kodralnikom ali likalnikom za lase, to storite le, ko so vaši lasje popolnoma suhi, in uporabite najnižjo temperaturo.

V boju z izpadanjem las nam lahko pomagajo Merz Spezial kapsule za lase, ki vsebujejo ključne vitamine in minerale za ohranjanje lepih, gostih in sijočih las ter spodbujanje hitrejše rasti las. Več informacij lahko najdete na povezavi: https://www.merz-spezial.si/merz-spezial-blog/mocni-lasje/

Viri

  1. Kanwar AJ, Narang T. Anagen effluvium. Indian journal of dermatology, venereology and leprology. 2013 Sep. [citirano 17. februarja 2022];79(5):604–12. Dostopno na: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23974578/
  2. Telogen Effluvium Hair Loss – American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). [citirano 17. februarja 2022]. Dostopno na: www.aocd.org/page/telogeneffluviumha
  3. Telogen effluvium (hair shedding) | DermNet NZ. [citirano 17. februarja 2022]. Dostopno na: dermnetnz.org/topics/telogen-effluvium
  4. Omicron covid symptom: Some patients experience hair loss | Fortune. [citirano 17. februarja 2022]. Dostopno na: fortune.com/2022/01/14/omicron-covid-symptom-hair-loss/
  5. Aksoy H, Yıldırım UM, Ergen P, Gürel MS. COVID-19 induced telogen effluvium. DermatologicTherapy. 2021;34(6):e15175. doi:10.1111/dth.15175AKSOYET AL.5of5
  6. Hair Loss (Alopecia): Causes, Symptoms, and Regrowth Options. [citirano 17. februarja 2022]. Dostopno na: https://www.healthline.com/health/hair-loss
  7. Hair loss – Symptoms and causes – Mayo Clinic. [citirano 17. februarja 2022]. Dostopno na: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
  8. Fabbrocini G, Cantelli M, Masarà A, Annunziata MC, Marasca C, Cacciapuoti S. Female pattern hair loss: A clinical, pathophysiologic, and therapeutic review. International Journal of Women’s Dermatology. 2018 Dec 1 [citirano 17. februarja 2022];4(4):203. Dostopno na: /pmc/articles/PMC6322157/
  9. Chan L, Cook DK. Female pattern hair loss. Australian journal of general practice. 2018 Jul 1;47(7):459–64.
  10. Iron deficiency anemia – Symptoms and causes – Mayo Clinic. [citirano 23. februarja 2022]. Dostopno na: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
  11. Protein – Better Health Channel. [citirano 10. marca 2022]. Dostopno na: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein#protein-foods

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!