Sivi lasje: vzroki in načini za upočasnitev sivenja las

Sivenje las je eden izmed najbolj poznanih in vidnih znakov staranja. Večina ljudi bo svoj prvi sivi las opazila po 30. letu, pri tem pa imata največji vpliv genetika in naš življenjski slog.

Obarvanost las je ena izmed najbolj zanimivih in enkratnih lastnosti človeka. Črna, rjava, rdeča, svetla ali druga barva las so odvisne od pigmenta melanina v lasnih mešičkih. 

S starostjo celice, ki proizvajajo melanin (t. i. melanociti), propadejo, zato iz mešičkov zrastejo svetlejši lasje različnih odtenkov sive, srebrne in bele barve. Ko lasni mešiček preneha s proizvodnjo melanina, iz njega nikoli več ne more zrasti obarvan las. 

Celice, ki proizvajajo melanin, se imenujejo melanociti. Ko lasni mešiček preneha s proizvodnjo melanina, iz njega nikoli več ne more zrasti obarvan las.

Zakaj nastanejo sivi lasje?

Genetika

Sivenje las v večini primerov ni povezano s starostjo, čeprav ju mnogi neločljivo povezujejo, temveč največjo vlogo ima genetika. Naša dedna zasnova odloča o tem, kdaj in kako hitro bomo osiveli. Zato dobro opazujte svoje starše in stare starše, saj boste skoraj zagotovo sledili njihovim stopinjam.

Rasa

Poleg genetike na sivenje las vpliva tudi rasa. Pripadniki bele rase svoje prve lase opazijo v srednjih 30. letih, Azijci proti 40. letu starosti, temnopolti pa ne opazijo spremembe barve las do sredine 40. let. Če sive lase opazite že prej (do 10 let), gre za zgodnje sivenje las. 

Stres

Si že slišala, da bi ti nekdo povzročal sive lase? Zadnje raziskave so pokazale, da je ta pregovor resničen. Dolgotrajen stres lahko namreč povzroči propad melanocitov, proizvodnja pigmenta se ustavi in novi lasje so tako lahko le sive ali bele barve. 

Življenjski stil

Ljudje, ki kadijo, pijejo veliko kave in alkoholnih pijač, premalo spijo ter se ne prehranjujejo zdravo in uravnoteženo, lahko sive lase opazijo hitreje. Vse to namreč vpliva na prekrvavitev in dotok hranilnih snovi do lasnih mešičkov, kar lahko povzroča propad melanocitov in posledično sivenje las. 

Pomanjkanje vitamina B12

Pomanjkanje tega vitamina je eden izmed najbolj pogostih povzročiteljev za prezgodnje sivenje las, saj izjemno vpliva tudi na splošno zdravje našega telesa. Ima ključno vlogo pri izgradnji DNK, ki je med drugim tudi v lasnih mešičkih. 

Melanociti v njih se zanašajo na krvničke, da jim prinesejo zadostne količine kisika in hranljivih snovi, da proizvajajo melanin. Ker pomanjkanje vitamina B12 ovira rast zdravih krvnih celic, to lahko vodi v podhranjenost lasnih mešičkov, izpadanje las in prezgodnje sivenje. 

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Tudi pomanjkanje vitamina B6, biotina, vitamina D ter železa in bakra lahko vodi do (prezgodnjega) sivenja las. Vitamini skupine B namreč oskrbujejo lase s hranili, biotin ohranja lase zdrave in vitamin D vpliva na proizvodnjo melanina. 

Baker izjemno prispeva k normalni obarvanosti las, železo pa sodeluje pri tvorbi krvničk in tako zagotavlja lasnim mešičkom oskrbo s kisikom in hranili. 

Ali lahko preprečim sivenje las?

Če je vaše sivenje las pogojeno z genetiko, potem NE. Tudi sivenje zaradi stresa ali bolezni je nemogoče preprečiti.

Če je vzrok sivenja drugje, na primer zaradi pomanjkanja vitamina B12, pa lahko z uživanjem primerne prehrane in prehranskih dopolnil podaljšate obarvanost svojih las in preprečite (prezgodnje) sivenje.

Ključne vitamine in minerale za dolgotrajno obarvanost ter močne in zdrave lase lahko najdete v Merz Spezial kapsulah za lase.  

V njih smo zbrali ključne sestavine za vaše sanjske lase:

  • vitamini skupine B (B1, B2, B3, B6, B12, folna kislina, pantotenska kislina, biotin)
  • baker
  • železo
  • cink
  • L-cistein
  • izvlečki zelenega čaja, prosa in paprike

Več o sestavinah in njihovem vplivu lase si preberite tukaj.

Kaj lahko storite, da preprečite sive lase?

  • Uživajte zdravo in uravnoteženo hrano, polno žit, sadja in zelenjave ter beljakovin in antioksidantov.
  • Izogibajte se dolgotrajnemu stresu.
  • Prenehajte kaditi in piti velike količine alkoholnih pijač.
  • Vsak dan popijte zadostne količine vode.
  • Ne pozabite na kakovosten spanec. 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!