vitamini za kozo, lase in nohtecink

Katere ključne vitamine in minerale vsebujejo naši Merz Spezial dražeji?

Si želite izvedeti, kakšne so koristi vitaminov in mineralov, ki jih vsebujejo naši Merz Spezial dražeji, ter kako ti pripomorejo k zdravju in lepoti kože, nohtov in las? Če je vaš odgovor DA, berite dalje!

Vitamin C

Je vitamin, ki ga naše telo ne more samo proizvesti, zato ga je treba uživati v obliki hrane ali prehranskega dopolnila. Vitamin C je vitamin, ki je nujno potreben ne le za pravilno delovanje celotnega telesa, temveč tudi za zdravje in lepoto kože – predvsem zaradi pomembne vloge pri proizvodnji kolagena. Kolagen je ključna sestavina, ki dela kožo čvrsto in elastično; na žalost pa začne že po 25. letu njegova proizvodnja upadati, kar posledično vpliva tudi na izgubo elastičnosti kože. 
Zanimivost: Jemanje vitamina C v obliki prehranskega dopolnila lahko poveča učinkovitost SPF-krem pri zaščiti pred škodljivimi UV-žarki. Vitamin C se namreč bori s prostimi radikali in ščiti celice pred oksidativnim stresom. 

Vitamin E

Vitamin E je tako kot vitamin C antioksidant, ki ima pomembno vlogo pri upočasnitvi staranja telesa in zaščiti celic pred oksidativnim stresom. 

Vitamin A

Pojem nočne slepote so prvič opisali v Egiptu 1500 let pred našim štetjem; povezavo med boleznijo in osiromašeno prehrano (ki ji je primanjkovalo vitamina A) pa so prepoznali šele v 19. stoletju. 
Vitamin A nima vloge samo pri ohranjanju vida, temveč je pomemben tudi pri delovanju imunskega sistema ter ohranjanju zdrave kože in sluznic. Njegovo pomanjkanje lahko vodi v suho kožo ter krhke, lomljive nohte. 
 

B-vitamini so nepogrešljivi za pravilno delovanja kože, las in nohtov oz. celotnega telesa.

Vitamini skupine B 

B-kompleks je ime za skupino osmih vitaminov, med katere sodijo: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kislina (B9) in kobalamin (B12). B-vitamini so nepogrešljivi za pravilno delovanja kože, las in nohtov oz. celotnega telesa. 

  • Vitamina B2 in B12 sta pomembna pri presnovi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, ki oskrbujejo lase s hranili. Prav tako sodelujeta tudi pri nastajanju in ohranjanju rdečih krvničk, ki so odgovorne za dovajanje kisika v lasišče, kar ugodno vpliva na rast las. 
  • Vitamin B6 sodeluje pri sintezi cisteina in njegovi vključitvi v keratin, kar spodbuja zdravo rast las. 
  • Folna kislina prispeva k sintezi aminokislin in delovanju imunskega sistema, ima pa tudi vlogo pri delitvi celic. 
  • Biotin je med vitamini skupine B pravi zvezdnik, ko gre za ohranjanje zdravih las, kože in nohtov! Biotinu (vitamin B7) včasih pravijo vitamin H zaradi nemških besed Haar in Haut, ki pomenita lasje in koža. Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči suhost kože ter izpadanje in lomljivost las.

Železo

Železo sodeluje pri tvorbi hemoglobina in rdečih krvničk, ki so odgovorne za prenos kisika v telesu. Na ta način omogoča oskrbo las, kože in nohtov s potrebnimi hranili. 

Cink 

Cink je element v sledovih, ki usmerja več kot 300 encimskih procesov. Cink prispeva k ohranjanju normalnih las, kože in nohtov, ima pa tudi vlogo pri sintezi DNK in delitvi celic. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči suho, razdraženo kožo.
Ker spodbuja razmnoževanje celic in rast tkiv, je bistvenega pomena za zdravo rast las in nohtov. 

Merz Spezial dražeji za kožo, lase, nohte >

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozmetologinja

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!