S pravo hrano do zdravih in lepih las

S pravo hrano do zdravih in lepih las

Verjetno ne obstaja veliko žensk, ki se ne bi dobro počutile, ko pridejo s sveže urejeno pričesko od frizerja. A frizerji nimajo čudežnih sposobnosti; lahko nas sicer kakovostno postrižejo, za zdravje svojih las pa smo odgovorne same.

S pravo hrano do zdravih in lepih las

Največji vpliv na naše lase ima genetika, ki vpliva na strukturo, barvo in dolžino las. Na kakovost las pa močno vplivajo tudi prehrana, stres, morebitno hormonsko neravnovesje v telesu, bolezni in nekatera zdravila.

Lase sestavlja beljakovina keratin, ki daje lasem trdnost in prožnost. Za čvrste lase je tako pomembno uživati beljakovine, zlasti aminokislini cistin in metionin, ki sta sestavna dela keratina.

Povprečno je na našem lasišču sto tisoč lasnih mešičkov, iz katerih rastejo lasje. Vsak dan nam izpade med 50 in 100 las, lasje pa nam rastejo s hitrostjo od enega do enega centimetra in pol na mesec. 

Vitamini in minerali za zdrave lase

Težav z lasmi je veliko. Najpogosteje se pojavi prekomerno izpadanje las, upočasnjena rast las, suhi in poškodovani lasje, prhljaj, mastni lasje, hitro sivenje las …

Posvetimo se torej vitaminom in mineralom, ki skrbijo za to, da so naši lasje zdravi in sijoči. 

Vitamini skupine B
Ti vitamini imajo zelo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih las. Posebej nepogrešljiva sta vitamina B3 (niacin) in B7 (biotin). Premalo vitamina B3 lahko povzroči lomljenje las in izgubo sijaja, pomanjkanje vitamina B7 pa se pokaže v prekomernem izpadanju las ali upočasnjeni rasti las. Ljudem z mastnimi lasmi običajno primanjkuje vitamina B2, pri hitrem sivenju pa lahko gre za pomanjkanje vitaminov B5, B6, folne kisline in beljakovin.

Železo
Železo je najbolj znano po tem, da je sestavni del hemoglobina, ki omogoča rdečim krvničkam prenos kisika po telesu. Običajen znak pomanjkanja železa je utrujenost, pogost simptom pa je tudi prekomerno izpadanje las, zato poskrbite za to, da železa zaužijete dovolj.

Vitamin C
Vitamin C je močan antioksidant, ki ima poleg drugih pomembnih nalog v našem telesu tudi vlogo pri tvorbi kolagena. Kolagen poskrbi za čvrsto in napeto kožo ter zdrave in sijoče lase. V svojo prehrano zato vključite veliko hrane, ki vsebuje vitamin C, saj s tem krepite svoj imunski sistem, hkrati pa skrbite za lepe in močne lase.

Cink
Mineral, ki je poleg železa zelo pomemben pri ohranjanju zdravih las, je tudi cink, ki sodeluje pri obnovi poškodovanih las. Njegova naloga je med drugim tudi skrb za pravilno delovanje lojnic ob lasnih mešičkih in preprečevanje sivenja. Pomanjkanje cinka je pogost razlog za prekomerno izpadanje las.

Vitamin D
Sončni vitamin je edini vitamin, ki ga lahko v zadostni meri pod vplivom sončne svetlobe tvori naša koža. Zato vam polagamo na srce, da se vsak dan za 15 minut zmerno izpostavite soncu, ko pa to ni mogoče, z ustreznimi prehranskimi dopolnili poskrbite za zadostno količino vitamina D v telesu. Najbolj sicer poznamo vlogo vitamina D pri zdravju kosti in zob ter podpori imunskem sistemu, koristi pa tudi našim lasem. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči prekomerno izpadanje las.   

V kateri hrani najdemo naštete snovi?

Preverite v nadaljevanju, v kateri hrani najdete snovi, pomembne za lepe in čvrste lase, in poskrbite za to, da bodo redno na vašem krožniku. Posežete pa lahko tudi po prehranskih dopolnilih, ki bodo v najhitrejšem času nadomestila primanjkljaj za lase pomembnih hranil v vašem telesu. Naj vaši lasje znova zasijejo v najlepši luči!

Cink

Ostrige in vsa morska hrana, jagnjetina, pšenični kalčki, telečja jetra, goveja pečenka, svinjina, bučna in sončnična semena, sardine v olju, soja, leča

Železo

Jetra, rdeče meso, zlasti konjsko, rumenjak, ostrige, stročnice, lešniki, ovsena kaša, ribe

Vitamin B1

Grah, pomaranče, koruzni kosmiči, krompir, svinjina, arašidi, mleko, sončnična semena

Vitamin B2

Govedina, perutnina, jajca, jogurt in polnomastno mleko, brstični ohrovt, mandlji in drugi oreščki, koruzni kosmiči

Vitamin B3

Piščančja prsa, svinjina, govedina, mlečni izdelki, suhe slive, datlji, avokado

Vitamin B5

Telečja jetra, arašidi, sezamova semena, orehi, avokado, jabolka, suhe marelice in fige, zelenolistna zelenjava

Vitamin B6

Pšenični kalčki, pivski kvas, goveja jetra, puran, govedina, banane, brstični ohrovt, arašidi, jajca, orehi, zelje

Vitamin B7

Arašidi, lešniki, mandlji, rumenjak, goveja jetra, mleko, skuta, orehi, sezamova semena, rjavi riž, soja, leča

Vitamin B12

Arašidi, lešniki, mandlji, rumenjak, goveja jetra, mleko, skuta, orehi, sezamova semena, rjavi riž, soja, leč

Vitamin D

Slanik, skuše, losos, sardela, jajca, sir, ribje olje

Vitamin C

Jagodičevje (brusnice, borovnice, maline, robidnice ...), rdeča pesa, jajčevec, grenivka, limone

Beljakovine

Vse vrste mesa in rib, mleko in mlečni izdelki, soja, beljakovinski napitki iz sirotke in soje, stročnice

 

Čeprav lahko velik delež vitaminov in mineralov v telo vnesemo s hrano, pa je ta v današnjem svetu velikokrat osiromašena. Če k temu prištejemo še stresni način življenja in visoko stopnjo onesnaženosti okolja, iz hrane preprosto povedano ne dobimo dovolj vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje za ohranjanje vitalnosti in zdravja. Te pa lahko v ustreznih količinah (to je toliko, da ima naše telo od njih dejansko koristi), zagotovimo le z rednim jemanjem prehranskih dopolnil.

Viri:

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!