Antioksidanti: zaščitite svojo kožo pred oksidativnim stresom in ji povrnite sijaj

Oksidativni stres lahko pospeši staranje kože in vpliva tudi na druge neprijetne spremembe na koži. Z antioksidanti lahko oksidativni stres in njegove posledice olajšate ali celo preprečite, zato spoznajte najpomembnejše med njimi.

O oksidativnem stresu govorimo, ko je v našem telesu preveč prostih radikalov – reaktivnih in nestabilnih molekul, ki škodujejo našim celicam – ter premajhna zmožnost našega telesa, da jih odstrani. 

Poškodbe celic zaradi oksidativnega stresa se lahko kažejo tudi na naši koži.

Porušeno ravnovesje lahko popravimo z antioksidanti, ki jih vnesemo s prehrano, s prehranskimi dopolnili ali v obliki kozmetičnih izdelkov za nego kože. 

 

Kako delujejo antioksidanti?


Naše celice uporabljajo kisik za proizvodnjo energije. Med tem procesom oksidacije stabilen atom izgubi elektron in postane nestabilen atom ali prosti radikal

Nestabilni atom s svojim naparjenim elektronom se zdaj nenehno poskuša dopolniti tako, da se združi z elektronom iz stabilnih spojin. S tem proizvede več prostih radikalov in vzpostavi škodljivo verižno reakcijo, ki vodi do uničenja celice. 

Na srečo pa jim lahko ta manjkajoči elektron ponudijo tudi antioksidanti, ki jih tako stabilizirajo in preprečijo, da bi radikal škodoval našim celicam (npr. pospešil staranje kože).

 

Najpogostejši antioksidanti v negi kože

 

1. Vitamin A

Pod skupnim imenom vitamin A lahko govorimo o retinoidih, ki se nahajajo v živilih živalskega izvora, ali o karotenoidih, ki se nahajajo v živilih rastlinskega izvora, med njimi je najbolj znan beta-karoten.

Karotenoidi so izjemno pomembni za zdravje kože ter učinkoviti antioksidanti, ki varujejo lipide, celično membrano, beljakovine in DNK pred prostimi radikali

Z uporabo izdelkov za nego kože s karotenoidi tako izboljšate zdravje kože in jo še dodatno zavarujete pred škodljivi sončnimi žarki. Le ne pozabite na sončno kremo! 

Če se boste odločili za dodajanje vitamina A v obliki retinoidov pri negi kože, začnite postopoma in z najnižjimi koncentracijami. Bodite pozorni na reakcijo kože in izdelek nanašajte le zvečer, saj je po uporabi koža bolj občutljiva na UV žarke.

Karotenoide lahko najdete v oranžnem sadju in zelenjavi, kot so korenje, čili, paradižnik, marelica, buča in papaja, ter temno zeleni zelenjavi, kot sta brokoli in špinača.

 

2. Vitamin C

Vitamin C ali askorbinska kislina je zelo pomemben in učinkovit antioksidant. Je ključen za vzdrževanje strukture in funkcije kože ter sodeluje pri vzdrževanju primerne hidracije kože. 

Askorbinska kislina je izjemno učinkovita pri manjšanju oksidativnega stresa.

Hkrati pa nanos vitamina C skupaj s sončno kremo močno zaščiti našo kožo pred sončnimi žarki, ki dodatno pospešujejo nastanek oksidativnega stresa. 

Priporočamo nanos seruma z vitaminom C v jutranji rutini nege kože, ki jo nujno zaključite s sončno kremo.

Vitamin C lahko najdete tudi v šipku, goji jagodah, črnem ribezu, rdeči papriki, kodrolistnem ohrovtu in brokoliju ter mnogem drugem sadju in zelenjavi.

 

3. Vitamin E

Vitamin E ali tokoferol je eden najbolj raziskanih antioksidantov in je znanstveno dokazano učinkovit. Učinkovit je pri zmanjšanju posledic zaradi UV žarkov. 

V izdelkih za nego kože se večinoma uporabljajo estri tokoferola, priporočamo pa ga v kombinaciji z vitaminom C, saj delujeta sinergistično. Uporabite ju v svoji jutranji rutini nege kože.

Vitamin E lahko zaužiješ tudi v obliki prehranskih dopolnil ali pa ga najdeš v hladno stiskanih rastlinskih oljih, oreščkih, žitih, stročnicah in špinači.

 

4. Koencim Q10

Uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil ali kot del nege kože lahko izjemno pomaga zmanjšati oksidativni stres in njegove posledice na koži.

Koencim Q10 zmanjša proizvodnjo prostih radikalov in poveča regeneracijo vitamina E, zmanjša škodo na DNK keratinocitov (celice pokožnice, ki izdelujejo keratin) ter učinek UVA žarkov. 

Čeprav ga naše telo lahko proizvaja samo, njegove količine s starostjo upadejo in je priporočljivo, da ga dodajamo tudi sami. 

 

5. Selen

Selen ima vlogo kot posredna sestavina antioksidativnega sistema, saj je sestavni element številnih spojin, ki imajo antioksidativne lastnosti. 

Priporočamo, da ga uživate v obliki prehranskih dopolnil

Selen lahko najdete tudi v žitaricah, ribah, jajcih, mesu in kravjem mleku.

 

Poenostavite si svojo bitko z oksidativnim stresom z le enim izdelkom, ki vsebuje večino najpogostejših antioksidantov. Izberite naš novi izdelek Merz Spezial Skin Energy Beauty kapsule za regeneracijo celic* ter čudovito kožo in sijaj.

Kapsule vsebujejo več kot šest različnih antioksidantov ter mnogo drugih vitaminov in mineralov, ki ščitijo vašo kožo pred oksidativnim stresom in poskrbijo za popolno regeneracijo kože.
Več o Merz Spezial Skin Energy Beauty kapsulah.

 

* Vitamin B12, cink, železo in folna kislina imajo vlogo pri delitvi celic.

 

Viri:

  1. Addor. Antioxidants in dermatology. An Bras Dermatol. 2017 May-Jun;92(3):356-362.

  2. Liguori et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018 Apr 26;13:757-772.

  3. Lü et al. Chemical and molecular mechanisms of antioxidants: experimental approaches and model systems. J Cell Mol Med. 2010 Apr;14(4):840-60.

  4. Michalak. Plant-Derived Antioxidants: Significance in Skin Health and the Ageing Process. Int J Mol Sci. 2022 Jan 6;23(2):585.

  5. Nguyen et al. Systemic antioxidants and skin health. J Drugs Dermatol. 2012 Sep;11(9):e1-4. 

  6. Pizzino et al. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8416763.

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!