Menopavza in počutjeMenopavza in počutje

Naj vam menopavza ne vzame samozavesti!

Ste med tistimi, ki mislijo, da se z menopavzo življenje konča? Nikakor! Menopavza je šele začetek izjemnega novega obdobja, ki ga doživlja kar polovica ljudi na svetu. A se na žalost o njej še vedno premalo pogovarjamo. Zato tudi mi ob svetovnem dnevu menopavze 18. oktobra pripravljamo poučno vsebino o menopavzi ter njenem vplivu na življenje in počutje.

Obdobje menopavze nastopi, ko ženska 12 zaporednih mesecev nima menstruacije in ne more več naravno zanositi. Večina žensk občuti simptome menopavze, kot so neredni menstrualni cikli, vročinski oblivi, obilno potenje in nespečnost že dve do osem let pred zadnjo menstruacijo. 

Kaj lahko pričakujem v obdobju menopavze?

PREDMENOPAVZA ali PERIMENOPAVZA – obdobje pred menopavzo, ko hormoni začnejo nihati, ženska še ima menstruacijo, vendar je menstrualni cikel nereden. Obdobje lahko traja od 2 do 8 let. 
ZGODNJA MENOPAVZA – ko se menopavza pojavi med 40 in 45 letom. Okoli 5 % žensk izkusi zgodnjo menopavzo. 
MENOPAVZA – to je leto po tvoji zadnji menstruaciji. Obdobje lahko šele določiš za nazaj. 
POSTMENOPAVZA – je obdobje po menopavzi. Njeni simptomi se lahko pojavljajo še nekaj let, tudi do 10 let pri nekaterih posameznicah.  Simptomi se nato umirijo ali popolnoma izginejo.

Do 52. leta se bo večina žensk soočila z menopavzo.  

Glede na vedno daljšo življenjsko dobo, lahko ženske živijo kar do 40 % svojega življenja v postmenopavznem obdobju.

Vzroki in simptomi menopavze

Mnogi menijo, da je menopavza le določen trenutek oziroma hipna sprememba v ženskem življenju, a lahko dejanski prehod v novo obdobje traja več let. 
S starostjo se namreč hitro zmanjša število primarnih foliklov, tako je število nezadostno, da bi se odzvali na učinke folikel stimulirajočega hormona (FSH). Po drugi strani pa ni porasta ravni luteinizirajočega hormona (LH), zato ni ovulacije, kar povzroči upad nastajanja estrogena in prenehanje menstruacije. Hormonsko neravnovesje vpliva na pojav mnogih simptomov, ki jih povezujemo z menopavzo: 

  • nočno potenje, utrujenost, nespečnost
  • vročinski oblivi skupaj z znojenjem ali mrzlico
  • razbijanje srca in glavoboli
  • pogostejše uriniranje, uhajanje urina ali bolečine pri uriniranju
  • suha in občutljiva nožnica, boleči spolni odnosi, zmanjšan libido – a naj te to ne ustavi; spolni odnosi so lahko še vedno del tvojega življenja
  • suha koža, izpadanje las (več o tem preberi tukaj)
  • večja telesna teža
Vsaka ženska se z novim obdobjem spoprijema drugače glede na osebne življenjske okoliščine, lastno samopodobo in odnos do staranja.

Vpliv menopavze na splošno počutje

Vsaka ženska se z novim obdobjem spoprijema drugače glede na osebne življenjske okoliščine, lastno samopodobo in odnos do staranja. Hormonske spremembe zato pogosto vplivajo tudi na:

  • počutje,
  • psihološko zdravje in
  • samozavest.

Hkrati pa je menopavza tudi eden izmed prvih znakov staranja, kar lahko še poslabša duševno zdravje žensk. 

Kako se bolje počutiti med menopavzo in po njej?

ZDRAVA PREHRANA 
Zdrava in uravnotežena prehrana ti lahko pomaga zmanjšati nekatere simptome menopavze. Zmanjšanje vnosa kofeina in pekoče hrane lahko umiri vročinske oblive. V svojo dieto lahko vključiš tudi več hrane, ki vsebuje rastlinski estrogen: sojo, lan, čičeriko, oreščke, lečo, fižol …

KAKOVOSTEN SPANEC IN SPROŠČANJE 
Sprostitev, spanje in regeneracija so v tem obdobju izjemno pomembni. Poskusi vsak dan spati vsaj sedem ur ter redno vadi meditacijo, jogo ali dihalne tehnike za dnevno sprostitev. Če imaš težave z vročinskimi oblivi ali znojenjem, poskusi spati v hladnejši spalnici in z lahkotnimi oblačili.

TELESNA VADBA 
Za zdrave kosti in mišice v času menopavze in po njej je izjemno pomembna redna telesna vadba. Strokovnjaki priporočajo vadbo v skladu s tvojimi sposobnostmi vsaj trikrat do petkrat na teden po 30 minut ter vaje z utežmi dva ali tri dni v tednu.

OPUSTI KAJENJE 
Za boljše počutje in predvsem za ženske, ki se odločijo za hormonsko terapijo, se priporoča opustitev kajenja. Razvada namreč lahko povzroči hitrejši pojav menopavze in pospeši razgradnjo spolnih hormonov.

PODPORA BLIŽNJIH 
V tem novem obdobju in predvsem v menopavzi kot prehodnem obdobju je izjemno pomembno, da jasno izražaš svoje strahove, težave ali druge negativne misli s svojimi bližnjimi (partner, sestra, mama). Tako bodo bolje razumeli, kaj preživljaš, in ti bodo lažje pomagali. Razmisliš lahko tudi o obisku podporne skupine ali psihologa. 
V primeru večjih duševnih težav, kot so depresija, tesnoba ali izolacija, se posvetuj z zdravnikom ali drugim strokovnjakom, ki lahko predpišeta različne vrste zdravljenja.

 

Na žalost ali na srečo ni le enega »pravega« načina, kako se soočiti z menopavzo. Izkušnje z njo so tako raznolike, kot so ženske.

Koliko pozornosti boš sama namenila menopavzi, je tako popolnoma odvisno od tebe in tvojega počutja. V članku smo ti pripravili nekaj najpomembnejših nasvetov do boljšega počutja, sama pa se odloči, katerim boš sledila. 

Menopavza je idealen čas, da se ozreš naprej in ugotoviš, kakšen življenjski slog si želiš v naslednjem poglavju svojega življenja.

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!