Kolagen

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, kjer ima številne pomembne naloge. Je glavni gradnik vezivnih tkiv in ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave strukture kože, kosti, vezi in mišic. Prisoten je tudi v drugih delih telesa, na primer v žilah, zobeh in roženici.

Vsebnost kolagena v našem telesu

Človeško telo samo proizvaja kolagen. Kolagenska vlakna nenehno razpadajo in ponovno nastajajo. S staranjem se naravni proces proizvajanja kolagena upočasni, hkrati pa je slabše kakovosti. To se lahko opazi tudi na koži, saj z leti postaja manj čvrsta in upadla.

Naravnemu kolagenu lahko škodujemo tudi s svojimi navadami, zato je pomembno, da se tem navadam izogibamo.

  • Kajenje zavira nastajanje naravnega kolagena in obnavljanje kože.1
  • Sončni žarki (UV svetloba) zmanjšujejo količino kolagena v koži.2
  • Sladkor se veže na kolagenska vlakna in s tem otežuje obnavljanje kože.3

Zakaj ga naša koža potrebuje

Kolagen zagotavlja oporo, moč in elastičnost kože. Največ ga je v usnjici ali dermisu, ki je najčvrstejša kožna plast. Ima ključno vlogo pri ohranjanju prožnosti in vlažnosti kože, zato lahko zaradi pomanjkanja kolagena ta postane suha in upadla. Da bi imeli bolj čvrsto in gladko kožo, se priporočajo izdelki za nanos na kožo in delovanje neposredno na njej, saj spodbujajo nastajanje kolagena in povečajo vlažnost kože.

Topikalni izdelki (izdelki, ki z učinkovinami delujejo na mestu, kamor se nanesejo) za povečanje kolagena v koži navadno poleg kolagena vsebujejo še vitamin C in aktivatorje kolagena. Vitamin C je nujno potreben za naravno nastajanje kolagena, tako da lahko poveča nastajanje in izboljša kakovost kolagena, ki nastaja.4Aktivatorji kolagena so različne snovi, za katere je bilo dokazano, da po nanosu na kožo spodbudijo tvorjenje kolagena. Sam kolagen je prevelik, da bi se absorbiral skozi kožo, vendar pa ima veliko kapaciteto za vezavo vode, zaradi česar se po nanosu znatno poveča navlaženost kože. Z vezavo vlage se zapolnijo nepravilnosti v zgornji plasti kože, kar daje koži mehek in enakomeren videz. Če želimo imeti zdravo in sijočo kožo, je pomembno, da jo negujemo in se izogibamo škodljivim zunanjim vplivom. Za povečano tvorjenje naravnega kolagena in večjo vlažnost kože svetujemo izdelek Merz Spezial Collagen Cream Mousse z vsemi omenjenimi sestavinami, ki so potrebne, da bo vaša koža prožna in napeta.

Viri:
1: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11966688
2: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/
3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757
4: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
5: https://www.healthline.com/nutrition/collagen#section4
6: ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/237543/mod_resource/content/0/Koza/USNJICA_PODKOZJE.pdf
7: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073484/
 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!