Njega kože zimi

Nega kože pozimi

Koža je naš največji organ, ki je nenehno neposredno izpostavljen dejavnikom iz okolja. In kakor lahko poleti topli sončni žarki nežno razvajajo našo kožo, tako jo lahko pozimi mraz in veter močno izsušita in spremenita njeno vlogo.

Zunaj hladno in vlažno, notri toplo in suho

Pozimi je naša koža hkrati izpostavljena dvema skrajnostma. Prva je hladen in vlažen zrak zunaj, druga (s prvo seveda neposredno pogojena) pa topel in suh zrak v prostorih, kjer bivamo. Centralno ogrevanje v bivalnih prostorih izsušuje zrak, kar seveda izsušuje tudi našo kožo. Marsikdo pozna učinek toplega zraka nanjo; koža postane suha, mestoma luščeča se, groba in razdražena. Občutek imamo, da jo zateguje. In nenehno menjavanje hladnega in vlažnega s toplim in suhim zrakom je za našo kožo kar precejšen šok.

Koži moramo pozimi zagotoviti posebno nego, jo zaščititi pred zunanjimi dejavniki in hkrati oskrbeti z zadostno količino vlage, da bi kar se da preprečili pojav njenega izsuševanja.

Katere izdelke uporabljamo pozimi?

V obdobju, ko se izmenjujejo precej radikalni temperaturni pogoji, je – kot rečeno – zaščitna sposobnost naše kože omejena. Koža ni sposobna prilagajati se na spreminjajoče se okolje, zato ji je treba pomagati.

Izmenjavanje hladnega in vlažnega zraka zunaj ter toplega in suhega v bivalnih prostorih pozimi slabo vpliva na našo kožo in sluznice, zato poskrbimo tako za vlaženje zraka kot hidracijo kože in sluznice.

S kozmetičnimi izdelki, ki jih redno nanašamo na kožo celotnega telesa, tej zagotovimo vlago v globljih plasteh. S kozmetičnim izdelkom, ki daje zaščito na površini kožnega sloja, pa to vlago v kožo tudi »zaklenemo« − preprečimo izhlapevanje s kožne površine zaradi vpliva višje temperature in nižje vlažnosti zraka zlasti v bivalnih prostorih.

Uporabljamo torej izdelek, ki kožo vlaži in hkrati masti. V zimskih razmerah je poraba izdelkov za nego kože (mleko, losjoni, kreme za telo) povečana. Prav je, da kožo v tem času izdatno negujemo in ščitimo.

Kadar izbiramo ustrezen izdelek za nego kože (najsi bo to koža na obrazu ali celotnega telesa), se odločimo za takega z obogateno formulo. To pomeni, da ima višji delež maščobnih sestavin, ki so ključne za tvorbo zaščitnega (okluzivnega) sloja na kožni povrhnjici. Poleg tega da tak izdelek zmanjša izgubo kožne vlage zaradi izhlapevanja, ji nudi tudi izolacijo, skozi katero se mrzel zrak težje prebije. Izdelek naj vsebuje še vlažilne sestavine, ki bodo kožo ohranjale vlažno in prožno, saj le taka koža lahko nemoteno opravlja svojo vlogo.

Izdatna zimska nega

Pozimi moramo svoji koži privoščiti izdatnejšo hranilno nego. Pri tem lahko uporabimo hranilne maske – v široki paleti na kozmetičnem trgu dostopnih bomo zagotovo našli svoji koži primerno, z malo truda pa si svojo hranilno masko pripravimo kar v domači kuhinji. Zelo uporaben za nego kože pozimi je med.

Iz njega lahko pripravimo negovalno masko, tako da jajčnemu beljaku primešamo žličko medu ter žličko oljčnega ali jojobinega olja, če imamo normalno ali mešano kožo; za suho kožo pa uporabimo jajčni rumenjak, žličko medu in žličko bolj hranljivega avokadovega ali mandljevega olja. Maskam lahko dodamo tudi kapljico eteričnega olja čajevca pri suhi oziroma limone ali sivke pri mastni in nečisti koži. Masko nanesemo na suho in očiščeno kožo obraza, vratu in dekolteja ter po 15 minutah temeljito speremo z mlačno vodo.

Koža pozimi postane suha, groba in razdražena. Občutek imamo, da jo zateguje. Takrat potrebuje izdatnejšo nego, ki jo bo navlažila in zaščitila. Izogibajmo pa se izdelkom, ki zelo sušijo kožo.

Piling za kožo dobimo, če maskam dodamo žličko koruznega ali pšeničnega zdroba. V tem primeru masko prav tako pustimo na koži 15 minut, med spiranjem pa bodo grobi delci mehansko luščili kožo, z nje odstranili odmrle celice, zaradi česar bo koža očiščena, nahranjena, napeta in sijoča.

Nega naj se ne konča pri dekolteju

Tudi negi kože po telesu moramo pozimi nameniti več pozornosti, še posebno zato, da bi preprečili njeno izsuševanje. Za suho kožo se še posebej priporoča uporaba negovalnega olja za telo – tega je najbolje uporabiti takoj po tuširanju ali kopeli, ko je koža še vlažna. Z brisačo le nežno popivnamo kapljice vode s telesa, nato pa takoj nanesemo olje. Na tak način bo njegov učinek zadrževanja vlage v koži največji, koža bo vidno bolj napeta, sijoča in tudi na otip mehkejša. Izdatno nahranimo tudi dele telesa, ki so večkrat izsušeni: komolce, kolena, dlani in stopala.

Poleg izbora ustreznega negovalnega izdelka bodimo pozimi pozorni na vpliv sončnega UV sevanja (to je bolj nevarno, če smo v visokogorju ali na zasneženem območju v sončnem vremenu), saj so sončne opekline prav tako nevarne kot poleti. Izberimo izdelek, ki vsebuje UV faktor, in sicer po pravilu: višje ko se zadržujemo, višji naj bo zaščitni faktor. Nanesimo ga vsakič, ko se izpostavljamo neposrednemu sončnemu sevanju, še posebno na bolj izpostavljenih predelih telesa, kot je npr. obraz (in nikar ne pozabimo na ustnice).

Čemu se pozimi raje izogibamo?

Zaradi invazivnosti vremenskih razmer v hladnejšem delu leta kože ne obremenjujmo preveč.

  • Zato se izogibajmo ali zmanjšajmo uporabo izdelkov, ki zelo sušijo kožo – nekatera sredstva za nego nečiste kože, ki zmanjšajo tvorbo kožnega sebuma in so primernejša zlasti za nego v toplejših mesecih. 
  • Zmanjšajmo uporabo mehanskih pilingov, sploh če imamo zelo suho kožo, ker spremenijo zaščitno kožno funkcijo (za čiščenje kože raje uporabljajmo encimske pilinge).
  • Če je koža nagnjena h kuperozi ali je tudi sicer občutljiva, se izognimo uporabi kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo alfahidroksikisline (nekateri izdelki proti staranju) – to je sicer predlog, ki ga velja upoštevati vse leto, pozimi pa je višje v gorah zaradi vpliva UV sevanja treba izdatno zaščititi kuperozno kožo.
  • V zelo hladnih vremenskih razmerah se izogibajmo invazivnim dermatološkim posegom na koži (laserskim tretmajem, kemičnim pilingom ...), saj bo hladen zrak kožo le še bolj razdražil in upočasnil njeno naravno regeneracijo.

Da ne bomo razočarani…

…se torej držimo rutine. Nega kože, sploh pozimi, naj bo prilagojena, zadostna in redna. Zima je čas, ko se tako ali drugače ščitimo pred mrazom. Nikar pri tem ne pozabimo tudi na svojo kožo.

 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna, št. 59, januarja 2012.

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!