Hiperpigmentacija ali neenakomerna pigmentacija kože

Hiperpigmentacija ali pigmentni madeži

Koža je kot naš največji organ zagotovo ogledalo našega zdravja. Nezdrave življenjske navade, slaba prehrana, pretirano uživanje alkohola in kofeina, izpostavljanje sončnim žarkom ter neustrezni kozmetični izdelki dodatno pospešijo proces staranja in nastanek poškodb na koži. S prezgodnjim nastankom gubic in pigmentnimi madeži (hiperpigmentacijami) se v modernih časih zato srečuje vedno več žensk.

Kaj je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija oz. neenakomerna pigmentacija kože je stanje, ki nastane zaradi povečane tvorbe melanina na nekaterih predelih kože. Kaže se v obliki temnih madežev oz. lis na koži.

Kaj se takrat v koži pravzaprav dogaja?

V naši koži se nahajajo celice, ki se imenujejo melanociti – v njih se nahaja encim tirozinaza, ki je odgovoren za proizvodnjo melanina. Melanin je kožni pigment, ki skrbi za obarvanost naše kože in jo ščiti pred UV žarki.

Glavni krivec za povzročanje hiperpigmentacij je tirozinaza, kadar proizvaja preveč melanina. Večina izdelkov za posvetlitev kože zato vsebuje sestavine, ki zavirajo ta encim (več o tem pozneje). Najprej bomo spoznali vrste hiperpigmentacij in vzroke za njihov nastanek.

Katere vrste hiperpigmentacij poznamo?

Sončne pege

Sonce je glavni krivec za nastanek pigmentnih madežev. Sončne pege zato večinoma nastanejo na mestih na koži, ki so največ izpostavljena soncu – obraz, vrat, roke in dekolte.

Melazma

Melazmi se ne reče brez razloga tudi »nosečniška maska« – to je oblika hiperpigmentacije, ki je tesno povezana z ženskimi hormoni, saj prizadene kar 90 % nosečnic. Pojavi se na obrazu – na licih, nosu, nad zgornjo ustnico in na čelu. Po porodu lahko melazma velikokrat izgine sama od sebe, ko se znova vzpostavi hormonsko ravnovesje v telesu

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Spremembe v pigmentaciji kože se pojavijo zaradi poškodbe kože ali po zacelitvi rane. Take pigmentne madeže pogosto vidimo pri ljudeh z aknasto kožo, velikokrat pa je vzrok za njihov nastanek lahko tudi bolezensko stanje ali hormonsko neravnovesje.

Kaj povzroča hiperpigmentacije?

Za nastankom pigmentnih madežev so lahko številni vzroki, na primer:

  • prekomerno izpostavljanje soncu
  • akne
  • hormonske spremembe v nosečnosti ali menopavzi
  • avtoimunske bolezni in razna zdravila
  • neustrezna prehrana – preveč sladkorja in predelane hrane
  • starost
  • genetika

Imam pigmentne madeže – kaj pa zdaj?

Kot tudi drugje v življenju tudi tukaj velja rek: preventiva je vedno boljša kot kurativa. Da bi preprečili nastanek hiperpigmentacij, se morate v prvi vrsti izogibati soncu oz. pri izpostavljanju kože sončnim žarkom vedno uporabiti kremo z UV filtri (tudi takrat, ko je oblačno; UV žarki lahko namreč prodrejo skozi oblake).

Ne nastavljajte se soncu med 11. in 16. uro in kožo zaščitite z oblačili, če je le mogoče. Uživajte hrano, bogato z vitaminoma C in E ter omega-3 maščobnimi kislinami – paradižnik, losos, borovnice, marelice in zeleno listnato zelenjavo.

Smiselno je tudi uživanje prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamine skupine B, vitamin C in cink, saj bodo izboljšali izgled in zdravje vaše kože. Ne pozabite pa tudi na redno telovadbo, ki je pomembna za prekrvavitev in delovanje imunskega sistema!  

Če na svoji koži že imate pigmentne madeže, obstajajo načini, kako jih zmanjšati.


1. Dermatološki postopki

Dermatološki postopki, kot so kemični piling, laserska terapija in dermabrazija, lahko zmanjšajo obstoječe pigmentne madeže.  

2. Kozmetični izdelki s sestavinami za posvetlitev kože

Če kože ne želimo izpostavljati raznim dermatološkim postopkom, se lahko poslužimo seruma ali kreme, ki vsebuje sestavine, ki vplivajo na posvetlitev pigmentnih madežev. Ko pride do posvetlitve kože, je ena od najbolj učinkovitih sestavin zagotovo hidrokinon – ne pa tudi najbolj varnih, saj lahko draži kožo.

Poleg hidrokinona na posvetlitev kože vplivajo tudi arbutin, kojična kislina in azelaična kislina; te sestavine delujejo po principu zaviranja encima tirozinaze. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na vse bolj priljubljeno sestavino v kozmetiki proti pigmentnim madežem – to je vsem dobro znani vitamin C. Vitamin C je antioksidant, ki sodeluje pri tvorbi kolagena, hkrati pa zavira nastanek melanina v koži in s tem posvetli pigmentne madeže.

Vsak pigmentni madež na obrazu ima svojo zgodbo. Morda je nastal ob brezskrbnem uživanju na plaži v dobri družbi, ko ste preprosto pozabile na zaščito kože. Morda po nosečnosti, ali kot posledica kakšne rane.

Pigmentni madeži so lahko moteči, pa vendar imejte v mislih, da lepota resnično prihaja od znotraj. Srečna, nasmejana in samozavestna ženska je tista, ki izstopa, ki sije!

Sara Papler Dvornik, un. dipl. kozm. 

Naročite izdelke Merz Spezial ekskluzivno preko spleta!